IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десетилетията на „тлъстите“ печалби са в миналото

Глобалната конкуренция става все по-жестока, от което потребителите само ще спечелят, според мозъчния тръст на McKinsey MGI

08:20 | 10.09.15 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Нови пазари, по-ниски разходи, данъчни ставки и лихвени проценти. Находчивите фирми се възползваха от условията, които им предлагаше световната икономика през последните 30 години, както става ясно от последното проучване от мозъчния тръст на McKinsey MGI.

Данните показват, че печалбите на 30-те хил. най-големи компании в света са се увеличили повече от пет пъти от 1980 г. до 2013 г., като изпреварват със 70% ръста на глобалния брутен вътрешен продукт. В САЩ съотношението между корпоративните печалби и националните приходи в момента е на най-високото ниво от 1929 г. насам – 11,6 на сто, което е двойно по-високо от нивото от 1990 г.

Но дори и в Библията богатите, пищни години са последвани от бедни. Това е и пророчеството на MGI. „Глобалната конкуренция става все по-жестока", казва се в проучването. В много отрасли в бъдеще печалбите ще бъдат неравномерно разпределени. Докато най-големите и най-успешните компании ще продължат да печелят непропорционално, другите фирми и техните акционери ще трябва да свикват със свиващи се маржове. 

"Нашето изследване показва степента на безпрецедентното бичо настроение при (предимно западните) корпорации за последните 30 години. Има обаче индикации за значителна промяна в характера на глобалната конкуренция и икономическата среда", казва Ричард Добс, директор на McKinsey Global Institute.

Освен това печалбите ще се прехвърлят от тежката индустрия към браншове, зависими от идеите на хората, където бизнесът се състои предимно от марки, софтуер и алгоритми. Днес фармацията, медийният, финансовият бизнес и информационно-технологичните компании се радват на най-високите маржове, посочва се в доклада.

В същото време печалбите се изместват все по-силно от западните страни, начело на които са САЩ, към нововъзникващите икономики, на които сега се падат повече от 40% от световните приходи. „Компаниите от тези страни са сериозни конкуренти, готови да поемат рискове", подчертават експертите.

„Играчите от развиващите се пазари, които до 2025 г. ще представляват 45 на сто от корпорациите във Fortune 500, следват коренно различни правила и в много случаи са доволни на 25-50 на сто по-ниска възвръщаемост, отколкото западните им колеги", казва още Добс.

Освен това в развиващите се икономики действат много семейни фирми и държавни корпорации. „За разлика от приватизираните дружества, чиито акционери са в очакване на тримесечните печалби, тези компании могат да имат по-дългосрочни стратегии, за да се опитат да завладеят по-сериозна част от глобалните пазари, като поставят ръста на приходите над краткосрочната печалба“, допълва той. 

През последните десет години китайските компании например се разрастват четири или пет пъти по-бързо от западните си конкуренти. Техните маржове през този период обаче са се свили със средно повече от пет процента.

Интензивната конкуренция ще се отрази добре преди всичко на потребителите, смятат анализаторите на MGI. Те ще спечелят от по-ниските цени, по-големия избор на продукти и по-доброто обслужване.

От обхващащото 30 хил. компании проучване на McKinsey са изведени и някои белези и функции, които са присъщи на успешните компании. „Тези стратегии и в бъдеще ще определят кои дружества ще са в челните редици, независимо от отрасъла, в който те работят", единодушни са анализаторите. А какви са те вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Да. Този който има добрите идеи той ще наптредва. Интелектуалната революция идва на преден план. Там е шанса да се оставят на заден план олигарсите и подкреппящата ги политическа и държавна върхушка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Зелените *** са като дините, отвън със зелена ***, уж защитават биоразнобразието, а отвътре червени чукундури, които се застъпват за марксизъм и комунизъм. Тоя лъжи за "глобалното затопляне", "смъртта на беличе мечки", "бедните африкански деца" можете да си ги заврете знаете къде. Зимата на 2014 в САЩ беше най-студената от 250 години в Средния Запад, а уж има глобално затопляне а??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
comet
преди 8 години
Покупателната способност (на полученото от заплата днес в развитите западни страни) е три пъти по-малка от преди десет години (и 10 пъти отпреди още 10 години). Причина е тоталната монополизацията на пазара (чрез контрола на държавните сектори) от международните банкоро-картелни ***. Широко лансираните инфо/идеи за предприемачество са за зарибяване и експлоатация на наивните вливащи се на пазара млади кадри, чийто ентусиазъм и сили също затихват. Тея дето заприщват реките да ловят повече риба, бавно ги заблатяват, с което променят местните флора и фауна. Империята ще цъфти докато има незаблатени реки по света, после ще настъпи блатната епоха за човечеството. А после Природата си знае работата как да отпуши реките отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
Nathan
преди 8 години
На първо място, в следващите години решаващ икономически фактор ще бъдат глобалните климатични процеси, а именно това е областта, в която човечството е подготвено най-лошо. Технологичните компанни в ИТ сектора вече са изчерпани от идеи и съдържание и практически не произвеждат идеи и иновации. Големите ИТ корпорации; от Google/Facebook през Майкрософт ( последният Windows 10 осигуряващ на сърварите неограничен достъп до личните данни на потребителите) са се насочили към търговията с лични данни на потребителите. Фундаменталните технологии, от които човечеството се нуждае и ще се нуждае за да продължи съществуването си липсват и почти не се развиват. Технологиите и иновациите на бъдещето са: технологиите поддържащи биоразнообразието, водата, алтернативните форми на съвременните ресурси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
studioaa
преди 8 години
Наскоро излезе новината, че броят на startup-ите в САЩ е намалял около 3 пъти днес спрямо 80-те години. Това силно влияе върху възможностите за растеж и днес наблюдаваме много мудно разрастване. В крайна сметка компании иноватори като Microsoft/Apple вече не се появат, в глобален план, не само в САЩ. Причината за това, не е липса на идеи, а кризата в образованието, чието ниво стига рекордни дъна и рекордно високите нива на данъчните ставки, които правят започването на бизнес много по-трудно от обикновено. Освен това рекорден брой студенти учат в специалности като литература/пхихология/изкуства, които с нищо не допринасят за икономиката. Като капак на всичко, държавата се опитва да не намесва в бизнеса съсипвайки конкуренцията в полови квоти, улеснявайки достъпа до високите етажи на некадърни мениджъри от женски пол, като това се обяснява със "социална справедливост". Свидетели на бавната смърт на капитализма и замяната му с извратена форма на социализъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
Потребителите ще спечелят в някои области, едва след като ниските печалби прогонят алчните *** някъде другаде. Примерно при високите субсидии. И потребителите ще започнат да страдат там )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още