IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полша също погна Volkswagen заради вредни емисии

В същото време бившият главен изпълнителен директор на компанията Мартин Винтеркорн заяви, че не е знаел за манипулирането

20:24 | 19.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Полша обяви, че започва процедура срещу Фолксваген груп Полска (Volkswagen Group Polska) за въвеждане в заблуда на клиентите си за действителното ниво на емисиите на дизеловите й двигатели, предаде Франс прес.

Фолксваген призна, че е монтирал на милиони автомобили от едноименната марка Audi, Skoda и Seat софтуер, намаляващ реалното ниво на замърсяващите емисии по време на тестове на дизеловите двигатели, съобщава БТА. 

"Случаят засегна много потребители на коли в Полша и целия ЕС. Действията на компанията може да са накърнили интересите на потребителите и съблюдаването на техническите и екологични норми", посочва в комюнике Полската служба за защита на конкуренцията (UOKiK).

Процедурата може да стигне до установяване на колективна щета на потребителите. В такъв случай компанията може да бъде глобена със сума, достигаща до 10 процента от оборота й. Може да бъде задължена и да отстрани последиците от извършеното нарушение.

Полската инстанция обвинява също така Фолксваген, че възпрепятства подаването на рекламации от собственици на такива коли.

Полската асоциация СтопФауВе (StopVW) също е подала колективен иск срещу германския автомобилостроител през октомври 2016 година. По нейни данни в Полша са продадени около 200 000 автомобила с подправени двигатели.

В същото време бившият главен изпълнителен директор на Фолксваген (Volkswagen) Мартин Винтеркорн заяви днес пред германска парламентарна комисия, че не е знаел за манипулирането на данните от тестовете за вредни емисии на дизеловите двигатели на компанията.

Нещата не стоят така, заяви Винтеркорн пред комисията, която разследва скандала, известен като дизелгейт, допълвайки, че все още търси "задоволителни отговори" за случилото се.

Днешното изслушване е първото му официално появяване, след като се извини за скандала в телевизионно изявление на 22 септември 2015 година. Това стана четири дни след рзгласяване на новината за манипулираните данни в САЩ и ден преди той да подаде оставка, отбелязва Ройтерс.

"Като главен изпълнителен директор поех политическа отговорност", посочи пред комисията Винтеркорн, цитиран от Асошиейтед прес.

Повярвайте ми, това бе най-трудната стъпка в моя живот, допълни той.

Винтеркорн посочи, че няма да коментира подробности, които са част от наказателно разследване в Германия. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Автомобили виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
dakl
преди 7 години
В момента Полша може да прави само това , което единствено е изгодно на САЩ. Сметката ще и представят по късно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още