IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen продаде рекордните 10,3 млн. автомобила през 2016 г. въпреки скандала

Силните резултати са задвижвани от по-големите продажби в Китай и Източна Европа

16:00 | 10.01.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Скандалът с манипулирането на данните за вредните емисии застраши годишните резултати на германския автомобилен производител Volkswagen, но силният растеж в Китай и Източна Европа компенсира спада на други големи пазари, съобщава MarketWatch.

Продажбите на групата скочиха с 12% през декември, с което общият брой на продадените коли за 2016 г. достигна рекордните 10,3 млн. автомобила въпреки скандала с вредните емисии, съобщава Ройтерс.

Продажбите на групата, включително луксозните брандове Audi и Porsche, се увеличиха до 933,3 хил. превозни средства миналия месец от 834,7 хил. през предходния месец. Добрите резултати са подкрепени от двойно по-големите продажби в Китай и Източна Европа.

Като цяло за годината продажбите скачат с 3,8% на годишна база - от 9,93 млн. продадени автомобила през 2015 г. до 10,3 млн. автомобила.

В същото време брандът Volkswagen отчита 2,8% ръст на продажбите на нови коли през 2016 г. до 5,9 млн. коли в световен мащаб. Ръстът е задвижван от 14% ръст на продажбите в Китай до 2,9 млн. коли и почти 7% в Централна и Източна Европа. 

От своя страна японският производител Toyota обяви миналия месец, че очаква да приключи 2016 г. с продажби от 10,09 млн. превозни средства, което би било под предварителната прогноза за 10,11 млн. продадени автомобила.

Само в САЩ разходите около скандала с манипулираните емисии на германският производител може да достигнат 20 млрд. долара заедно с ремонтите на автомобилите и 17,5 млрд. долара, които групата се съгласи да плати на собственици на автомобили с манипулирани двигатели, отбеляза по-рано CNBC.

Успешно споразумение в САЩ от решаващо значение за германския концерн за възстановяването на бизнеса му в страната е ключов момент от плановете му за растеж в дългосрочен план.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
radovel
преди 7 години
Те да продължават Тойота да не предлагат в Европа Хайлукса с големия двигател и още ще им намалеят продажбите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още