IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Азиатските борси останаха на червено

Shanghai Composite успя да възстанови част от загубите си, след като се срина с 5,1% при отварянето на сесията

12:32 | 28.07.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на азиатските борси се възстановиха леко сред спадовете си през сесията във вторник, като основният индекс Shanghai Composite също успя да заличи част от загубите си, след като се срина с 5,1% в ранната търговия, съобщава CNBC.

Инвеститорите държат под око продължителното разпродаване на пазара на суровините. Във вторник цената на златото почти достигна до най-ниските си нива от началото на 2010 г. - 1093,45 долара за тройунция. Междувременно фючърсите на суровия петрол в азиатската търговия поевтиняха до 47 долара за барел, с което отбелязаха почти най-ниската си стойност за последните четири месеца.

Wall Street потъна в понеделник, като индексът Nasdaq Composite се понижи с 1%. Dow Jones Industrial Average изгуби 0,7%, с което завърши на най-ниското си равнище за последните пет месеца, а индексът S&P 500 затвори с понижение от 0,6%, отбелязвайки серия от пет поредни загуби за пръв път от януари насам.

Борсата в Шанхай затвори със спад от 1,7% след волатилна сесия, въпреки че властите обявиха нови спасителни мерки след срива на борсата с повече от 8% в понеделник.

Регулаторната комисия по ценните книжа в Китай заяви късно в понеделник, че местното правителство ще увеличи закупуването на акции в опит да подкрепи пазара, а централната банка инжектира пари в паричните пазари и подсказа, че ще има по-нататъшно смекчаване на паричната политика.

Индексът CSI300 и по-малкият Shenzhen Composite също потънаха съответно с 0,2% и 2,2%. В Хонконг индексът Hang Seng се противопостави на негативната тенденция и вместо това отбеляза ръст от 0,6%.

Междувременно акциите на China Eastern Airlines поевтиняха с 3,7% в Шанхай и с 3,9% в Хонконг, след като Delta Air Lines се съгласиха да купят 3,55% от китайския превозвач.

Японският индекс Nikkei 225 също спадна леко с 0,1%, възстановявайки се от по-ранните загуби, които доведоха борсата до най-ниските ѝ нива за последните две седмици при отварянето ѝ.

Сред печелившите са акциите на търговската верига Fast Retailing, които поскъпнаха с почти 2%. Акциите на Canon също поскъпнаха с 0,2%, след като нетната печалба на компанията надмина очакванията на пазара въпреки спада от 16% спрямо миналата година.

ANA Holdings също се противопостави на негативната тенденция и цената на книжата ѝ се вдигна с 0,6%, подкрепена от новината от ежедневника Nikkei, че оперативната печалба на превозвача за последното тримесечие вероятно ще достигне най-високите си стойности за последните седем години.

Производителите на строително оборудване Komatsu и Hitachi Construction Machinery обаче потънаха съответно с 2,7% и 2,3%.

Suntory Beverage & Food затвори с понижение от 0,9%, след като отрече новината, публикувана от Nikkei, че компанията-майка Suntory Holdings обмисля собствено първично публично предлагане (IPO).

Австралийският индекс S&P ASX 200 заличи първоначалното си понижение и завърши без промяна, след като Китай – най-големият търговски партньор на страната, си пое глътка въздух.

Акциите на компаниите Woodside Petroleum и Santos поскъпнаха съответно с 1,7% и 0,3%, докато цената на акциите на Rio Tinto се понижи с 0,2%.

Акциите на Commonwealth Bank of Australia и Australia and New Zealand Banking също поскъпнаха с по 3%, докато тези на National Australia Bank и Westpac поевтиняха съответно с 0,2% и 0,4%.

Производителите на злато обаче продължават да изпитват затруднения, а Newcrest Mining поведе загубите в сектора, след като цената на акциите ѝ се срина с 2%.

Южнокорейският индекс Kospi въстанови загубите си през деня и завърши почти без промяна спрямо предишната сесия.

Цената на акциите Doosan Infracore затвориха с понижение от 3,9%, след като компанията отчете по-ниска от очакваната оперативна печалба. Акциите на технологичния гигант Samsung Electronics завършиха без промяна, след като се колебаеха между печалбата и загубата в очакване на финансовия отчет, който трябва да бъде представен в сряда.

Туристическите компании и търговците на дребно се търгуваха основно на положителна територия. Акциите на Hotel Shilla и Lotte Shopping поскъпнаха съответно с 1,5% и 1,8%, а тези на AmorePacific - с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още