IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 80% от китайските фирми искат облекчаване на данъчната тежест

Близо половината от компаниите призовават за намаляване на разходите за труд

16:06 | 07.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки многогодишната кампания на Китай за намаляване на данъците и разходите за компаниите, повечето фирми смятат, че данъчната тежест все още е твърде голяма, показва проучване на правителството от този месец, пише Ройтерс.

Половината от анкетираните са доволни от настоящата бизнес среда, но 80,4% заявяват, че биха искали по-лека данъчна тежест. В същото врее 52,7% от тях посочват, че разходите за финансиране са твърде високи, сочат данните на държавната Chinese Academy of Fiscal Sciences.

Китай обяви, че иска да спести на фирмите такси в размер на 1 трлн. юана (149 млрд. долара) тази година в опит да облекчи натоварването им в условия на забавено търсене и често твърде тежка бюрокрация.

„Въпреки че политиките за намаляване на разходите са постигнали известен успех, трябва да признаем, че в структурната реформа съкращаването на разходите е много труден и предизвикателен проект“, коментира Лиу Шанси, ръководител на Академията.

Освен данъчните разходи, китайските фирми трябва да плащат все по-високи заплати на персонала, като 45,7% от фирмите призовават за намаляване на разходите за труд.

Разходите за труд са нараснали с 6,8% през миналата година, сочи проучването. Данъчната тежест за фирмите остава стабилна при около 5,3% от приходите през последните три години. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още