IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-големият борсов дебют в Китай от 2011 г. стартира впечатляващо

Акциите на CNNPC поскъпнаха с 44% в първия си ден на Шанхайската фондова борса

09:37 | 10.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Най-големият борсов дебют в Китай от 2011 г. стартира впечатляващо

Акциите на China National Nuclear Power (CNNPC) - поделението на една от двете държавни компании, изграждащи ядрени реактори, поскъпнаха с 44% по време на своя дебют на Шанхайската фондова борса, пише CNBC.

Книжата на CNNPC отвориха при цена от 4,88 юана при зададена емисионна цена от 3,39 юана въпреки цялостното отдръпване на пазара. Водещият китайски индекс Shanghai Composite се понижи с 0,9% в сутрешната азиатска търговия, след като компанията, изготвяща индекси – MSCI, отложи решението си дали да включи китайските книжа клас А в своя водещ измерител, следящ представянето на развиващите се пазари.

Дебютът е налице след първичното публично предлагане (IPO), събрало 13,19 млрд. юана (2,13 млрд. долара). Това е най-голямото листване в Китай от 2011 г. насам, когато на борсата се качи Power Construction Corporation of China, сочат данните на Dealogic. Постъпленията от IPO-то на CNNPC ще бъдат инвестирани в развитието на четири нови ядрени проекта, посочва Ройтерс.

Въпреки силния ръст на акциите в първия ден от търговията на компанията анализатори, цитирани от CNBC, посочват, че не е късно да се купят нейни книжа.

Китай планира агресивна експанзия на производството на ядрена енергия в следващите години. Целта на азиатската държава е да увеличи общия си ядрен капацитет до 58 гигавата до края на 2020 г. от 21 гигавата в момента.

Ръководителят на отдел „Азиатски пазари“ в Sunrise Brokers Бен Колет посочва, че покупката на акции на CNNPC е изгодна и поради факта, че през последните три месеца средната възвръщаемост от IPO-тата в Китай е около 86%.

Според него компанията ще придобие чуждестранни активи, за да направи бизнеса си по-вертикално интегриран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още