IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nikkei прекъсна серията от 11 поредни печеливши сесии

Инвеститорите насочват вниманието си към двудневната среща на Японската централна банка

11:19 | 19.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Борсовата търговия на азиатските пазари беше разнопосочна в понеделник, като основният японски индекс Nikkei 225 прекъсна серията от 11 поредни печеливши сесии, съобщава CNBC.

Акциите в общи линии са надолу в тази част на света, като Австралия е единственото изключение. Така 

"Изминалото рали на долара започна да губи налягане. Това се преписва основно на геополитическото напрежение, породено от залавянето на американския флотилен дрон от Китай", заяви от Хонконг водещият на Asia First по Bloomberg Ришаад Саламат в Бизнес старт с Иван Нончев

Финансовият министър Скот Морисън потвърди обещанието за връщане към излишък до юни 2021 г. чрез намаляване на разходите и увеличаване на данъците. 

Японският Nikkei 225 затвори със спад от 0,05% до 19 391,6 пункта, като прекъсна серията от 11 поредни печеливши сесии. Бенчмаркът отчете ръст от 6,11% от 5 декември.

Източник: CNBC

Износът на Япония през ноември се понижи с 0,4% на годишна база в сравнение с очакванията за спад от 2%, които прогнозира анкета на Ройтерс. По-добрият от очакваното резултат се дължи на слабата йена и повишаващото се търсене. В същото време вносът на Япония се понижи с 8,8%, отново по-добри цифри от очаквания според Ройтерс спад с 12,6%.

Южнокорейският Kospi изтри 0,19% до 2 038,39 пункта, докато в Хонконг Hang Seng отписа 0,76% в средата на следобедната сесия.

Търговията на китайските континентални пазари беше разнопосочна, като Shanghai composite затвори със спад от 0,15% до 3 118,43 пункта, докато Shenzhen composite финишира с понижение от 0,378% до 1 984,1 пункта.

Изглежда усилията на Китай да укроти покачващите се цени на имотния пазар не са напразни, като данните за ноември показват ръст в цените на новите жилища с 0,6% спрямо предходния месец, намалявайки темпото в сравнение с увеличението от 1,1% през октомври.

Тази седмица инвеститорите ще следят случващото се по време на двудневната среща на Японската централна банка, започваща в понеделник, както и данните за ноемврийското равнище на безработица в Китай, които също трябва да излязат в следващите дни.

На валутния пазар доларът поевтиня спрямо кошница от валути до 102,54 пункта спрямо нивата от 103 пункта през миналата седмица. В същото време йената поскъпна до 117,1 йени за долар към 09:03 часа българско време, докато австралийският долар се разменяше за 0,73 щатски долара след данните за бюджетния дефицит.

Цените на петрола се повишиха по време на азиатската сесия, като фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 0,85% до 52,34 долара за барел, а тези върху сорта Брент се търгуваха с повишение от 0,67% до 55,58 долара за барел. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още