IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите между Запада и Иран отново удариха на камък

Преговарящите страни обещаха да се върнат на масата за преговори по ядрената програма на Техеран след 10 дни

13:02 | 11.11.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Преговорите между Запада и Иран отново удариха на камък

Маратонските преговори между Западните сили и Иран отново не стигнаха до споразумение в неделя, повишавайки за пореден път съмненията дали изобщо е възможно да се намери трайно решение на ядрените амбиции на Техеран.

Напускай последната започнала в събота среща, комисарят по външната политика на Европейския съюз Катрин Аштън и министърът на външните работи на Иран Мохамед Джавад заявиха, че не са успели да преодолеят различията си. Те обаче уточниха, че са постигнали известен напредък, като обещаха да се върнат на масата за преговори след 10 дни.

"Беше постигнат конкретен напредък, но някои различия остават", отбеляза Аштън пред репортери. Джавад от своя страна добави: "Мисля, че е естествено, че когато сме започнали да обръщаме внимание на подробностите, ще има и различия".

В основата на различията обаче не е само напрежението между Запада и Иран. Налице са и пукнатини в рамките на самата преговорна група на големите сили. Франция възрази упорито, че предложената сделка ще направи твърде малко за ограничаването на Иран да обогатява уран или да развива ядрените си реактори, които произвеждат плутоний.

"Срещата в Женева ни позволи да напреднем. Все още обаче не сме в състояние да затворим преговорите, защото има някои въпроси, които трябва да бъдат доразгледани", заяви френският външен министър Лоран Фабиюс.

Нито Мохамед Джавад, нито Катрин Аштън обаче разкритикува Франция, като по думите им страната е изиграла конструктивна роля в диалога. Въпреки това разочарованието бе осезаемо, като решението за провеждане на следващ кръг от преговори предполага, че и двете страни са все по-малко уверени в способността си да постигнат консенсус.

Иранските представители затоплиха отношения със Западните сили след повишеното напрежение от последните дни. Това накара държавния секретар на САЩ Джон Кери да прекъсне обиколката си в Близкия Изток в петък и да се присъедини към преговорите рамо до рамо с външните министри на Великобритания, Франция, Германия и Русия и заместник-външния министър на Китай.

"Няма съмнение в съзнанието ми, че сме по-близо до споразумение сега, отколкото преди срещата в Женева", заяви Кери. "Необходимо е време, за да се изгради доверие между страните, които бяха в истинско противоречие помежду си доста дълго време", допълни още той.

Повече за преговорите между Иран и Западните сили може да научите от материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още