IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Западът обмисля да облекчи санкциите срещу Иран

Предлага се в замяна Техеран да представи доказателства за спирането на ядрената програма

22:13 | 07.11.13 г.
Западът обмисля да облекчи санкциите срещу Иран

Шестте световни сили, които участват в преговорите с Иран, обмислят облекчаване на санкциите срещу страната в замяна на ясни доказателства, че Техеран ще предприеме стъпки за спирането на ядрената си програма, предаде Ройтерс, като се позова на изказване на говорителя на Белия дом Джей Карни.

Карни е уточнил обаче, че широкият режим на санкциите ще остане да функционира, докато не се стигне до цялостно споразумение, което да удовлетвори международната общност.

Ако Иран не успее да докаже напредъка си по спирането на ядрената програма, може да бъдат наложени още по-строги санкции и евентуалните облекчения да отпаднат, допълнил е Карни.

Шестте световни сили – САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай, настояват за поетапен подход, който да започне със стъпки за предотвратяване разрастването на ядрената програма на Техеран и да продължи с мерки за свиването й.

Представители на Иран се срещнаха днес с представители на останалите държави в Женева, където се провеждат двудневни разговори за ядрената програма на Техеран.

Междувременно говорителят на върховния представител на Европейския съюз (ЕС) по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и зам.-председател на Европейската комисия Катрин Аштън коментира, че има сериозен напредък в преговорите между шестте държави и Иран.

"Имаме напредък. Върховният представител Аштън ще се срещне утре сутринта с иранския външен министър Мохамад Зариф, за да доуточнят някои въпроси", посочи Майкъл Ман, цитиран от БТА.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още