IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея изстреля нова балистична ракета

Тестът е девети за тази година и трети в рамките на около три седмици

08:46 | 29.05.17 г. 1
<p>
	Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун.<em> Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун. Снимка: Архив Ройтерс

Тази сутрин Северна Корея е осъществила третия си тест на балистична ракета в рамките на около три седмици, съобщава CNN. Това се случва само няколко дни, след като световните лидери решиха да затегнат мерките срещу режима на Ким Чен Ун и разработката на ядрени оръжия от Пхенян, допълва Bloomberg.

Ракетата е излетяла в 5,39 часа тази сутрин от източния бряг на Северна Корея, като е прелетяла 450 км в посока Япония, според информация на южнокорейската армия. Най-вероятно ракетата е достигнала водите на японската ексклузивна икономическа зона, на около 300 км от островите Оки, коментира държавният секретар на Япония Йошихиде Суга.

„Този акт е изключително проблематичен, защото нарушава безопасността на самолетите и корабите и определено нарушава резолюциите на ООН. Повтарящите се провокации на Северна Корея са абсолютно неприемливи“, допълва Суга, като посочва, че Токио ще предприеме съвместни действия с Вашингтон, за да повиши безопасността.

Тестът е девети за тази година и се осъществява два дни, след като лидерите на Г-7 поеха ангажимент да „засилят мерките“ заради зачестилите ракетни и ядрени тестове на Северна Корея.

Световните лидери се затрудняват да намерят точен отговор на провокациите от Пхенян. Южнокорейският лидер се опитва да намери съюзници на фона на твърдата линия, която заемат американският президент Доналд Тръмп и японският премиер Шиндзо Абе.

Южна Корея заклейми ракетния тест и заяви, че ще „отговори решително“, посочва се в становище на министерството на външните работи на страната. Южнокорейските пазари обаче не реагират бурно. Водещият индекс Kospi нараства с 0,5% малко след 11 ч местно време в Сеул. Южнокорейският вон също е почти без промяна спрямо долара.

Северна Корея изстреля ракена на 14 май, като се смята, че тогава тя е пренасяла голяма ядрена бойна глава. Смята се, че обхватът ѝ може да достигне 4 500 км, т.е. достига военните съоръжения на САЩ на о. Гуам. Според Пхенян това е бил и най-успешният тест на балистична ракета с ядрена бойна глава.

Следващият тест беше седмица по-късно – на ракета със среден обхват, която Ким Чен Ун е одобрил за масово производство, според информацията на държавната новинарска агенция на Северна Корея KCNA.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 6
michaelis12
преди 6 години
тези изгърмеха всички пиратки за тестове, вече нема да има с кво да гърмят ако ги нападнат ..... да пукнат една/две да видят дали работи и да излезнат в обедна почивка, кво трещят по 10 на година се едно струват 2 лева бомбата да го *** ..... а самолетоносачите на онея лудите още не са дошли, те и те докат доат и нема е останала ни една пиратка в ханбара на Пиунг Монг ше треа превземат после самолетоносачите с плуване да ги ебба у кухандълите ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още