IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Срещата на централните банкери оказа натиск върху азиатските пазари в понеделник

Енергийният пазар анализираше последиците от урагана Харви

11:36 | 28.08.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Повечето азиатски индекси бяха под натиск по време на търговията в понеделник, след като еврото поскъпна след изявленията на централните банкери в петък, съобщава CNBC.

Японският Nikkei 225 се понижи с 0,01%. На Корейския полуостров Kospi отписа 0,35% от стойността си, като спадовете при технологичните акции натежаха върху индекса.

Австралийският ASX 200 също беше под натиск, след като финансовият подиндекс се понижи с 1,03%. Основният индекс на Австралия се понижи с 0,59% до 5 709,90 пункта.

Китайските пазари успяха да обърнат негативната тенденция и да приключат с ръстове. В Хонконг Hang Seng се повиши с 0,04%, а на китайските континентални пазари Shanghai Composite нарасна с 0,94%, а Shenzhen Composite прибави 1,4% към стойността си.

Пазарът във Филипините беше затворен заради официален празник.

Източник: CNBC

Търговията в Азия премина под знака на петъчната среща на централните банкери в Джаксън Хол.

Финансовата система днес е по-сигурна, отколкото преди 10 години, макар че може да има нужда от някои настройки в регулациите. Това мнение изказа председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън по време на икономическия симпозиум на Фед в Джаксън Хол.

Макар че изказването ѝ се следи внимателно от пазарите, тя не предостави информация за бъдещата парична политика, а се фокусира върху историята на кризата и как са реагирали регулаторите на глобалния финансов срив от 2007-2008 г. Някои пазарни анализатори коментираха пред CNBC, че коментарите на Йелън са били адресирани директно към американския президент Доналд Тръмп и неговата администрация.

Еврото поскъпна на валутните пазари до 2,5-годишен максимум, след като председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги се въздържа от коментари за валутата по време на конференцията.

След речите на Йелън и Драги доларовият индекс се понижи до 92,424 пункта в петък, след като по-рано през деня се търгува на ниво от 93,440 пункта. В началото на седмицата доларовият индекс се възстанови леко до 92,516 пункта. Зелената валута се разменяше за 109,09 йени, под нивата от 109,36 йени за долар през миналата седмица.

Пазарите освен това се тревожат за влиянието на урагана Харви върху икономиката на САЩ, по-специално върху енергийните пазари, след като Shell и Petrobras бяха сред компаниите, които затвориха своите рафинерии заради времето.

Фючърсите върху сорта Брент поскъпнаха с 0,27% до 52,55 долара за барел, докато тези върху американския лек суров петрол понижиха цената си с 0,4% до 47,68 долара за барел.

Сред компаниите, които бяха на радара на инвеститорите, е Samsung Electronics. Акциите на компанията поевтиняха с повече от 1% след петгодишната присъда, която лидерът ѝ Лий Дзие Юн  получи за даване на подкуп и по други обвинения, а в понеделник разшириха загубата до спад в цената от 1,83%.

Присъдата на милиардера е крайъгълен камък в дългогодишния икономически ред в Южна Корея, който е доминиран от мощни семейни конгломерати. В понеделник стана ясно, че защитниците на Лий са обжалвали присъдата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Централните банкери са като урагана Харви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още