IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технически проблем спря търговията в Австралия

Японският пазар беше затворен заради официален празник, останалите азиатски пазари отчетоха ръстове

11:55 | 19.09.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Технически проблем прекъсна търговията на австралийската фондова борса през по-голяма част от сесията в понеделник, докато азиатските пазари отчетоха повишения в очакване на срещите на централните банки на САЩ и Япония, съобщава CNBC.

Технически проблем забави отварянето на пазара в Австралия и след това спря напълно търговията в следобедните часове. Австралийската борса излезе с изявление, че търговията няма да бъде възобновена в понеделник.

В късния следобед главният изпълнителен директор на ASX Доминик Стивънс заяви, че проблемът е  „хардуерна повреда в основната база данни, използвана от системата, която доведе до редица верижни последици, засягайки работата на пазара". Стивънс подчерта, че по никакъв начин не е засегната кибер сигурността.

Японският пазар също беше затворен в понеделник заради официален празник, което понижи интереса към региона. Останалата част от пазарите в Азия приключи сесиите си предимно с повишения.

Южнокорейският Kospi затвори с ръст от 0,82% на ниво от 2 015,78 пункта, след като корейската борса беше затворена в петък отново заради празник.

Тайванският Taiex се изкачи с 2,81% до 9 152,88 пункта благодарение на Apple. Листнатите на тайванската борса книжа на доставчика на технологичния производител Pegatron поскъпнаха със 7,21%, Quanta добави 5,73% към пазарната си стойност, а Largan отчете ръст от 5,70% на акциите си.

В неделно изявление Citigroup обясни, че търсенето на новия iPhone през юли надвишава доставките, като добави, че очаква продажбите на смартфона през тримесечието до края на септември да са с 10% по-високи спрямо предходните три месеца. В същото време продажбите на iPhone през тримесечието до края на декември ще отчетат ръст от 67% на тримесечна база.

В Хонконг индексът Hang Seng прибави 0,83% в края на следобедната търговия. На китайските континентални пазари Shanghai Composite затвори с покачване от 0,79% до 3 026,61 пункта, а Shenzhen composite нарасна с 1,06% до 2 001,29 пункта.

Инвеститорите ще търсят яснота от Федералния резерв на САЩ за следващото увеличение на лихвения процент, като мнозина анализатори предполагат, че покачване през септември е малко вероятно след поредицата от по-слаби от очакваното икономически данни.

На валутния пазар доларът се търгува на ниво от 95,902 пункта малко след 10 часа българско време спрямо нивото от 96,055 пункта по-рано през сесията. Американската валута се отдалечи от нивата от 95,344, достигнати по време на петъчната азиатска сесия след данните за по-високите потребителски цени в САЩ през август.

Японската йена поскъпна леко спрямо долара, като се търгува на ниво от 102,06 йени за долар спрямо предишното си затваряне на ниво от 102,28 йени за долар.

Валутната двойка ще бъде внимателно следена преди решенията на Фед и Централната банка на Япония.

На петролния пазар фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпнаха с 1,63% до 43,73 долара за барел към 10:13 часа българско време, докато тези върху сорта Брент повишиха цената си с 1,44% до 46,43 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:35 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още