IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3/4 от държавния дълг на България са в евро

В края на февруари делът на дълга към БВП остава на ниво от 25,7%

12:33 | 04.04.16 г. 6
Автор - снимка
Създател
3/4 от държавния дълг на България са в евро

В края на февруари 3/4 от държавния дълг на България е в евро, а делът му към брутния вътрешен продукт (БВП) остава на нивото от януари, когато също беше 25,7%. Това показват данните от актуалния месечен бюлетин на Министерството на финансите (МФ), публикуван миналата седмица.

В абсолютно изражение държавният дълг възлиза на 11,6 млрд. евро, като на практика е без съществена промяна спрямо януари. Към 29 февруари 2016 г. вътрешните задължения възлизат на 3,71 млрд. евро. В края на втория месец на годината само външният дълг е за 7,889 млрд. евро.

Нивото на външния дълг остава 17,5% от БВП, а делът на вътрешните задължения - 8,2%. В структурата на дълга относителният дял на вътрешния държавен дълг е 31,9%, а на външния – 68,1%, показват изчисленията на министерството.

Към края на февруари валутната структура на държавния дълг има следните стойности: 75,9% е в евро, 23% - в левове, 0,7% - в щатски долари, и 0,3% в други валути. Фактът, че малко над 3/4 от дълга е в евро, не носи валутен риск, като страната се възползва и косвено от агресивната парична политика на Европейската централна банка, успявайки да се финансира евтино от международните пазари.

Графика: МФ

Монетарните стимули на ЕЦБ потискат доходността по държавните облигации в еврозоната и косвено на тези в ЕС, което прави по-удачно емитирането на книжа в евро, отколкото в долари, които се характеризират и с валутен риск.

В дълговата политика на правителството в следващите години е включена възможността да се търси финансиране и в долари. Но през тази година страната емитира нови еврови книжа.

От своя страна емисията на дълг за близо 2 млрд. евро през март ще се отрази в повишаване на дела на дълга към БВП, тъй като излизането на международните пазари ще бъде отчетено в статистиката за следващия месец.

Само през февруари имаше една единствена емисия на държавни ценни книжа на вътрешния пазар – за 200 млн. лв. и 3-годишен срок. Именно на емисиите на вътрешния пазар се пада дела на дълга в левове от 23%.

Същевременно извършените плащания по държавния дълг за първите два месеца на 2016 г. възлизат на 276,9 млн. евро, от които 220,5 млн. евро са за погашения и 56,4 млн. евро лихви.

Към края на февруари номиналният държавногарантиран дълг* е 305 млн. евро, като 31,8 млн. евро от него са вътрешните държавни гаранции. Спрямо предходния месец размерът на държавногарантирания дълг е нагоре с 8,5 млн. евро. Повишението МФ отдава на извършените усвоявания по вътрешните и външните държавногарантирани заеми.

Все пак относителният му дял спрямо БВП остава 0,7%, като е непроменен от юни 2015 г. насам.

* По силата на чл. 18 от Закона за държавния дълг държавногарантираният дълг представлява всички финансови задължения, за които Министерският съвет е издал гаранции от името и за сметка на държавата при спазване на изискванията на Конституцията.

На вътрешния пазар държавата предоставя гаранции по силата на Закона за студентското кредитиране, а по външните задължения – за проекти към Световната банка, Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 1
peter1878
преди 7 години
Здравейте,Радвам се, че призовавате хората към покаяние (дано някой прочете внимателно и се замисли), но твърдението, че лихвите по дълга са 1 милиард, е подвеждащо, а и не съм сигурен дали сега не е точното време за вземане на евтини заеми (стига действително да се емитира на правилните пазари с точно премерени емисии). Аз бих инвестирал в качествени противовъздушни с-ми, противотанкови ракети, БТР-и и подобни. Здравеопазването, струва ми се, с този министър няма да се съживи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 9
Атанасио
преди 7 години
Гледам минуси на коментар 1 Трябва да се казва истината а тя е ,че всеки ще отговаря пред Бог за делата си без значение дали иска ,вярва и тъй като това е неотменимо в определеното време Бог изпрати Христос да ни обясни Божията воля и закон и да ни призове към покаяние - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099 Дълго време мислих дали трябва да го кажа по този начин и явно трябва защото ''Бог иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината''(стих 4) - http://***.bg-patriarshia.bg/index.php?file=bible_new_testament_22.xml#2ОБЯСНИЛ СЪМ ВСИЧКО ЗАПОЧВАЙКИ С МАЛКО БИОГРАФИЯ - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 10
doc
преди 7 години
tozi mesec 25%...oshte ot drugia nad 30%...da vidim dokade shte gi dokarat procentite do kraia na godinata
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 6
deant
преди 7 години
хубаво е, че са в евро, защото когато еврото пукаляса, ще занулим дълга хехе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 7
aldy
преди 7 години
За пореден път става ясно, че ни "управляват", т.е. грабят, отявлени престъпници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 17
Атанасио
преди 7 години
Около 1 милиард са лихвите по дълга тоест ако няма пари за животоспасяващи лекарства и операции означава ,че лихварите са косвени убийци Правилото в юридическата наука ''незнанието на закона не те освобождава от наказателна отговорност'' отдавна е записано във Библията и тъй като това е неизменно в определеното време Бог изпрати Христос за да ни обясни Божията воля и закон ,и да ни призове към покаяние - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още