IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутати предлагат промени в Закона за независимия финансов одит заради КТБ

Комисията за надзор над одиторите да гласува явно отнемането на права, предлагат народните представители

13:30 | 13.03.15 г. 3
Депутати предлагат промени в Закона за независимия финансов одит заради КТБ

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори (КПНРО) да гласува явно предложенията за отнемане на права за одиторска дейност. Това се предлага в проект за изменение на Закона за независимия финансов одит.  Проектът е внесен от депутати на ГЕРБ, БСП, ББЦ, АБВ и Патриотичния фронт.

Според сегашната разпоредба решенията за отнемане на правото за извършване на независим финансов одит и за лишаване от правото да се упражнява одиторска дейност се приемат с мнозинство от четири гласа и тайно гласуване.

Вносителите на проекта дават следните аргументи за предложението: „Скандалът около КТБ и изнесените факти от  Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори сериозно подкопаха доверието в този орган. Констатацията им след осъществения публичен надзор е за значителни пропуски на KPMG – България при одитирането на КТБ в пет последователни години. Публично известно е до какво доведоха тези значителни пропуски“.

„Видно от констатациите, изнесените данни са нереални по отношение на финансовото състояние на банката, собствения капитал и промените в него“, пише в мотивите.

Според народните представители, ако одиторът беше спазил стандартите и оценил нарушенията в КТБ като индикация за измама, нямаше да има липси в КТБ в такива огромни размери и увеличение на бюджетния дефицит с оглед възстановените гарантирани влогове“.

Авторите на проекта твърдят, че заради значимия обществен интерес и финансовите загуби в огромни размери, на одиторите е трябвало да бъде наложена крайна наказателна мярка – отнемане на правото за извършване на независим финансов одит, както пишат депутатите „за некачествено свършена работа и неспазване на стандартите на професионалната етика“.

Припомняме, че в началото на годината КПНРО обяви, че ще глоби международната одиторска компания KPMG и двама от нейните служители.

"Комисията реши да глоби KPMG със 100 000 лева – по 20 000 лева за всяка одитирана година – заради значителни пропуски и несъответствия в одитите на КТБ", посочи през януари пред „Ройтерс“ Ваня Донева, председател на регулаторния орган. Според закона тогава 5-членната колегия е гласувала тайно. За взето се приема решението, подкрепено от четирима членове. В конкретния случай не е постигнато това мнозинство.

Сега в мотивите към законопроекта се казва, че ако членовете на Комисията са имали достатъчно доводи в полза на одитора, тези основания е трябвало да бъдат съобщени на обществото. „Качеството на работата на Комисията сериозно е подкопало общественото доверие“, твърдят народните представители.

Затова според тях трябва спешно да се промени законът. В мотивите се казва още, че въпросният одитор проверява голям брой предприятия в България, осъществяващи дейност от обществен интерес.

Народните представители настояват да има ясна процедура с явно гласуване, когато Комисията гласува отнемаме на правото за извършване на независим финанансов одит. 

Пак заради КТБ се очаква депутатите да приемат експресно промени в Закона за банковата несъстоятелност. За бързото приемане на проекта с промени в Закона се обяви вчера премиерът Бойко Борисов. Целта е промените да доведат до назначаването на синдици в банката с отнет лиценз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
vankel
преди 9 години
Тая измислена комисия след като пет години проверява одитора защо не е констатирала занижените и одиторски стандарти !?Оставка на цялата ковисия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
vankel
преди 9 години
Тая измислена комисия след като пет години проверява одитора защо не е констатирала занижените и одиторски стандарти !?Оставка на цялата ковисия !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
aldy
преди 9 години
Ще променят, сега им е паднало.Но НИКОЙ не си е направил труда да оцени какви ще са последствията от тези промени и как се вписват в цялостното законодателство на Мутростан. Решават СЕГА, пък после ще видим. Като приказката за чирачето "Майсторе, три пъти го режа и все късо"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още