IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов обеща "скучен" бюджет без дебати

Преразпределението на средствата ще е максимално ефективно, обеща финансовият министър на социално-икономическите партньори

18:25 | 28.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Намирането на нефт в Черно море е добро начало за обсъждане на Бюджет 2017”,  каза при откриването на първото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество финансовият министър Владислав Горанов.

С него социално-икономическите партньори откриват дебатите за макрорамката на най-важния финансов закон на държавата.

„Тази година имаме балансиран бюджет, но догодина отваряме пространство за повече разходи. Вътрешното търсене ще бъде водещо за икономическия растеж, очакваме повече хора в трудоспособна възраст да се задържат на пазара на труда”, са част от прогнозите на министърът.

Безработицата според него ще се понижи до 6,5% до 2019 г., но догодина ще е 7,3%. Прогнозираната за 2017 година инфлация ще е 1,5%

„Данъчната политика няма да повлияе на потребителските цени, като повишението при акциза на тютюна е според приетия план на европейските изисквания, напомни Горанов.

Той определи като добра новина факта, че преразпределението на бюджета през БВП ще бъде под 40%.

„Акцентите в разходните приоритети на бюджета ще са в сферата на образованието, в отбрана и сигурност, като с публичните финанси ще бъдат гарантирани парите в здравеопазването. Независимо от изкушенията на политическите партии моделът на данъчна политика няма да бъде променен и за това те се разбраха преди изборите”, посочи Горанов.

По думите му заради добрите фискални резултати от тази година няма да се наложи  поемането на нов дълг, но ще има вътрешни емисии за погасяване на стари задължения.

Финансовият министър обясни, че фискалният буфер ще остане на разположение на правителството, като с част от него ще се покрива дефицита, а друга част ще се използва за емитиране на облигации за вътрешния дълг.

„Съвършен бюджет няма, Бюджет 2017 е скучен, защото не поражда дебати”, цитира изказване на журналист финансовият министър и обеща пред социалните партньори „добрият БВП и преразпределението да бъдат разходвани максимално ефективно”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:27 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още