IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ няма да подкрепи орязване на болничните като отстъпка за бизнеса

Предложенията в проекта на бюджета на ДОО за догодина, отнасящи се до безработицата, са в грешна посока, смятат от синдиката

14:14 | 19.10.17 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

КНСБ няма да подкрепи предложението работодателите да плащат само 50% от осигурителния доход за първите три дни болничен, а не 70%, както е в момента. От четвъртия ден НОИ ще продължи да плаща по 80%, както е и сега. Това каза президентът на синдиката Пламен Димитров на пресконференция.

Предложението е залегнало в проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за 2018 година, който предстои да бъде обсъден на Надзорен съвет на НОИ следващата седмица.

Според лидера на синдиката Пламен Димитров с подобна стъпка няма как да се реши проблемът с фалшивите болнични.

"По този начин се взема от джоба на болния и страдат осигурените лица", каза той. И допълни, че има други режими в европейските практики, които биха могли да се използват, а не да се намалява размерът на болничния. По думите на Димитров има механизми, които да се задействат за решаване на проблема с растящия брой болнични листове, но не чрез намаляването на правата на хората.

По думите на изпълнителния секретар на синдиката Ася Гонева промяната за изплащането на болничните се представя като превенция срещу злоупотребите, а всъщност е само отстъпка към работодателите, след като стана ясно, че няма как минималните осигурителни доходи да не бъдат увеличени.

КНСБ има и ред други забележки към проекта за бюджет на Държавното обществено осигуряване за догодина.

Що се отнася до предложеното в проекта увеличение на минималното дневно обезщетение за безработица Димитров коментира, че е стъпка в правилна посока, но недостатъчна.

Според предложението минималното дневно обезщетение се увеличава от 7,20 на 9 лева, като се въвежда и максимално дневно обезщетение от 74,29 лева дневно. Искането на КНСБ е минималното дневно обезщетение за безработица да стане 14,50 лева, за да се достигне около 300 лева месечно, или 60% от минималната заплата за предходната година, както е по закон. За мярката допълнителните разходи са 56 млн. лева.

От КНСБ посочват също, че останалите предложения в проекта на бюджета на ДОО, отнасящи се до безработицата, са в грешната посока.

Синдикатът не подкрепя изискването за по-дълъг осигурителен период за получаване на правото на обезщетение за безработица. От 2018 година лицето трябва да се е осигурявало поне 12 месеца през последната година и половина, а не както е в момента 9 месеца. Старо предложение на синдиката е достъп до обезщетение да имат лицата, доказали 12 месеца осигуряване в последните 24 месеца, като да не е задължително тези 12 месеца да са последователни. Това се отнася особено за заетите сезонно.

В проекта на бюджет на ДОО се предвижда максималният осигурителен доход да се запази на 2600 лева, както и таванът на пенсиите - 910 лева. Искането на КНСБ беше за максимална пенсия от 1000 лева през следващата година и максимален осигурителен доход 3000 лева.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Всъщност тук има половин истина. Наказват се хората за първите 3 дни, за останалите, дори са на малък бонус. Просто за изплашените обезщетения от НОИ не се дължат осигуровки, освен малка част от тия за работодателя и човека реално получава малко повече от парите, които би получил иначе. 80%(от НОИ) е върху брутното възнаграждение, а не нетното. За първите 3 дни се дължат и осигуровки, май беше без данък и така реално има намаление като идеята е, че видиш ли, човек ще се съобразява да не взема фалшив болничен, реално се получава, че около половин ден е за негова сметка( при 1000 чисти, ще изгуби към 10 лв.). Що се отнася до превенцията там има един много груб момент, хем е задължително всички да минават на профилактични прегледи, хем работодателя трябва да осигури и трудова медицина, която включва и такъв преглед?!? В един момент става така, че "гадния" работодател трябва да се пази от кражбите(МВР), да си обучава персонала(МОН), хем да се грижи за здравето на служителите си(МЗ)....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Винаги съм се чудел защо на болните у нас се плаща само процент от заплатата върху която са се осигурявали, т.е. защо ги наказваме? Какво е виновен човек че се е разболял, било то поради откровената липса на обща здравна култура и политика на превенция в държавата ни, или по други причини? Това ми звучи малко като оправданиято на Горанов защо нямаме преференциално ДДС за храни и лекарства, като обяснява че ако имало можело фирмите да крадат, затова наказвал всички за да не се краде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 0
V.At.
преди 6 години
Откровено казано, като работодател, 50% ме притесняват. Това означава, че действително болни, например грип, няма да си вземат болнични, а ще идват на работа. И ще настане една веселба, че 100% от присъстващите всъщност са болни и производителност 0.Не мисля, че другите работодатели разсъждават кой знае колко различно. Ако някой с 39 градуса температура е на работа то вероятността за трудова злополука клони към 100%.И това всичко от икономическия гении Дянков, който въведе "временната мярка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Това не е искане на работодателите! Още в самото начало, по спомен 2010-11, искаха да е на 50%, а след това отпадането на тази мярка, но просто не се случи и сега се представя от синдикатите като "отстъпка" към работодателите. Искането на работодателите е отпадане на "временната мярка".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
sdar
преди 6 години
Ами то временните мярки у нас са най-постоянните. Казват се временни, защото така по-лесно се прокарват да минат. Иначе, интересно защо работодателите искат да падне от 70% на 50% за първите 3 дни, а не искат да се върне нормалното положение да не плащат болнични, при положение че вече веднъж са платили осигуровки за този случай. Ама е по-лесно да искаш от работниците, а не от държавата нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Напълно съм съгласен, че не трябва да пада процента, но това не е отстъпка към бизнеса! Нека не забравяме, че прехвърлянето на първите три дни беше една "временна" мярка, която продължава да съществува. А проблема с болничните е като всеки друг в България - закони и "правила" съществуват, но не си спазват. Не бизнеса издава или контролира лекарите и как издават болничните. Контрола ви е нулев, а той е така поради пълната незаинтересованост на контролиращите и липсата на контроли механизми за контрола. Правила, правила и пак правила, те липсват. За да се изградят е необходим обективен и професионален анализ, но желание за това липсва. Абсолютно същият е проблема и с МОД и тяхното съществуване. Същото е и със МРЗ и нейното определяне, същото е и с....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още