IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Димитров: С поправки в закона Сметната палата става наказателна бригада

Всеки началник-склад ще може да оглави одитиращата институция, твърди председателят й

10:41 | 21.02.14 г.
В. Димитров: С поправки в закона Сметната палата става наказателна бригада

Поправките в новия закон за Сметната палата ще я превърнат в наказателна бригада. Създават се условия институцията да работи под натиска на партийни централи. Това каза пред bTV шефът на палатата Валери Димитров.

Преди няколко дни стана ясно, че председателят на Сметната палата ще бъде сменен. За целта депутати от БСП и ДПС са внесли проект за промени в Закона за Сметната палата. Предвижда се да се върне старата структура и одитиращата институция да стане отново колективен орган, разясни тогава  Йордан Цонев, председател на бюджетната комисия, който е сред вносителите на промените. 

Според Валери Димитров обаче става дума за реставрация на порочен модел с голяма непрофесионална колегия. „Мотивите са образец на професионално невежество и демагогия”, категоричен е той.

Димитров заяви, че сега ръководството на институцията е малка професионална колегия, която ще бъде заменена с непрофесионална колегия на принципа на партийните квоти.

Рискът е, че може да се злоупотреби – да се работи под натиска на партийни централи, които да искат раздаване на индулгенции, приятни и удобни доклади за тях, критични за опозицията. Опасно е да се намесят партийни пристрастия в една професионална институция и да се наказват неудобните, обясни Валери Димитров. Той допълни, че квотният принцип има смисъл, само ако управляващи и опозиция са представени поравно в ръководството на палатата.

Димитров каза още, че към момента палатата е партийно необвързана. Нямаме нито един поръчков доклад срещу някого или в угода на някого, твърди той.

По думите му новият закон дава възможност непрофесионалисти да застанат начело на Сметната палата. „Всеки домакин или началник-склад с икономическо образование, или всеки адвокат по семейно право може да стане шеф на Сметната палата и да ръководи високопрофесионални одитори”, обясни Димитров.

Той посочи ключови одити, извършени от палата, по важни теми – за електронното правителство, за цените на лекарствата, три одита за енергетиката, за оперативните програми. Според него констатираните нарушения са подминати с мълчание от управляващите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:01 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още