IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата откри пропуски при управлението на двама здравни министри от ГЕРБ

За одитирания период не са усвоени 16 млн. лв.

11:33 | 27.01.14 г.
Сметната палата откри пропуски при управлението на двама здравни министри от ГЕРБ

Сметната палата установи редица пропуски в дейността на министъра на здравеопазването при упражняване на правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Одитът е за периода от 01.01.2011 г. до 31.12.2012 г., в който министри на здравеопазването са д-р Стефан Константинов и Десислава Атанасова и те носят отговорност за управленските решения, уточняват от палатата.

Сред пропуските са липсата на ред и критерии за избор на ликвидатори, за иницииране на конкурси за избор на управителни органи, за назначаване на контрольори, за утвърждаване на бизнес програмите.

Неефективно и непоследователно е осъществяван контрол при ликвидацията на дружества и не са предприемани своевременни действия. В резултат на това при три от дружествата процедурите са продължили повече от 10 години и към момента на одита не са приключени ликвидационните производства, посочва се в доклада на Сметната палата.

Липсват контролни процедури за преобразуване и/или сливане на дружества, за поддържане на актуална информация в регистъра на търговските дружества в министерството и за изпълнение на бизнес програмите на дружествата, отчита докладът.

Документът установява, че за периода на проверката не са разписани писмени правила за реда за назначаване на контрольори в търговските дружества. Наред с това, във водения в министерството регистър не са отразявани навреме промени в отделните дружества за капитала, наименованията, промени в управителните органи, данни от проведени конкурси, и др.

Не са създадени условия за ефективно изпълнение на компетентностите на министъра при даване на разрешения за разпоредителни сделки и отдаване под наем на дълготрайни активи на лечебните заведения – търговски дружества. Във вътрешните правила на водещата дирекция липсва ред за съхраняване на документацията. Контролът по приключване на процедурите за продажба и отдаване под наем на дълготрайни активи не е достатъчен, пише още в доклада.

Лечебните заведения - търговски дружества не са предприели ефективни действия за усвояването на целево предоставените средства за капиталови разходи, в резултат на което за одитирания период и предходните три години не са усвоени около 23,1 млн. лв. (за 2007 г. – около 1, 6 млн. лв.; за 2008 г. – около 4 млн.  лв.; за 2009 г. - около 1, 6 млн. лв.; за 2011 г.– около 4,7 млн. лв.; за 2012 г. – 11, 2 млн. лв., като за 2012 г. по-голяма част от средствата са предоставени в края на ноември и през декември, което не позволява усвояването им до края на бюджетната година).

Не са създадени условия за своевременно осчетоводяване на дяловете/акциите на държавата при промяна на капитала на лечебните заведения – търговски дружества. Не са въведени процедури за контрол по осчетоводяване на дялове/акции на държавата.

Докладът за извършения одит е публикуван на интернет страницата на Сметната палата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още