IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на ликвидност пречи на пълната либерализация на енергийния пазар

Реформите в енергетиката ще дадат аргументи на КЕВР да намали цената на тока, смята Константин Стаменов

12:02 | 26.04.16 г.
Липсата на ликвидност пречи на пълната либерализация на енергийния пазар

Липсва ликвидност - и на пазара, и на Фонд "Сигурност на електроенергийната система", която пречи на либерализацията на електроенергийния пазар. Това каза адв. Илия Грозданов пред Bloomberg TV Bulgaria. Според него приходите във Фонда, който най-вероятно ще бъде използван като компенсаторен механизъм по дългосрочните договори, не са достатъчни.

Идеята към тези средства да се прибавят и приходите от таксата "Задължения към обществото" е добра, но и тогава е под въпрос дали парите ще покрият разликите между пазарните и преференциалните цени.

Грозданов посочи още, че повечето производители с дългосрочни преференциални договори могат да излязат на свободния пазар. За вятърните централи обаче това е напълно невъзможно при сегашния модел на функциониране на енергийната борса - "ден напред", защото не може да се прогнозира дейността им 24 часа напред.

Затова има няколко варианта специално за тези производители - да излязат на пазара, когато борсата заработи в режим търговия в рамките на деня или общественият доставчик да изкупува тяхната електроенергия, да я "пакетира" и да продава количествата на борсата. Такъв е моделът в Австрия например, допълни още експертът.

Отварянето на пазара трябва да премине без сътресения и в ущърб на някой от участниците, за да не се компрометират механизмите, каза от своя страна Константин Каменов, председател на УС на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК).

Той посочи още, че реформите в енергетиката могат да дадат аргументи на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да намали леко цената на тока от 1 юли. За Илия Грозданов обаче цената трябва бъде повишена, защото през последните години тя е задържана изкуствено ниска.

Какво казаха още двамата експерти можете да проследите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още