IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел моли германския бизнес да интегрира бежанците

Интеграцията на хората е дългосрочна, предизвикателна задача, заяви германският канцлер

17:12 | 17.09.15 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Меркел:&nbsp;Където и да има възможности за отворен подход към хората и за предоставяне на шанс, аз ви насърчавам да правите това. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Меркел: Където и да има възможности за отворен подход към хората и за предоставяне на шанс, аз ви насърчавам да правите това. Снимка: Ройтерс

Германският канцлер Ангела Меркел прикани компаниите да допринесат за интеграцията на бежанците в страната и обществото.

“Интеграцията на хората е дългосрочна, предизвикателна задача”, заяви Меркел в четвъртък по време на откриването на Международното автомобилно изложение (IAA) във Франкфурт, цитирана от Ройтерс.

"Където и да има възможности за отворен подход към хората и за предоставяне на шанс, аз ви насърчавам да правите това", обърна се тя към събралите се топ мениджъри на автомобилната индустрия.

Същевременно Меркел подчерта, че Германия може да помогне само на онези, които бягат от война или политическо преследване. “Ние искаме да помогнем на онези, които се нуждаят от защита. Но ние също трябва да кажем ясно на тези, които идват само по икономически причини, че за да можем да помогнем на уязвимите, те трябва да напуснат страната ни", подчерта тя.

От своя страна президентът на Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA) Матиас Висман заяви, че автомобилният бранш е наясно с отговорността си към бежанците и ще ги приеме. “Квалифицираните кандидати са повече от добре дошли", каза той и призова за решителна съпротива срещу ксенофобията в социалните мрежи или по улиците на градовете.

Междувременно стана ясно, че приемането и настаняването на близо 1 млн. бежанци би струвало на Германия до 25 млрд. евро за следващите две години. За бюджета на страната тази сума не би била сериозен проблем, но е възможно правителството да се принуди да емитира дълг, за да не се налага да преразпределя от други пера, смятат анализатори на японската инвестиционна банка Mizuho. Изчислението им е извършено на базата на сумата от 12 500 евро, което е приблизителният разход за издръжката на един бежанец за една година, пояснява Питър Чатуел, старши анализатор по въпросите на лихвената политика. Според него Берлин може да прибегне до търсене на заем за част от сумата.

"Ще има фискално натоварване поне за първите две години", коментира той пред Ройтерс. По думите му кабинетът няма да влезе в дефицит, но ще се наложи малко да разхлаби фискалната политика и в този сценарий може да се стигне до емитиране на дълг. 

Повече по темата можете да научите от коментара на Мартин Илиев от ТВ Bulgaria On Air и Бойчо Попов от Investor.bg в записа от коментарната рубрика Investor Live

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
tbestbest
преди 8 години
[b][url=http://***.ceriumworks.com/]swiss repliswiss replica watches aaa+swiss replica watches
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 1
tbestbest
преди 8 години
high quality replica watches for men | watches | swiss Mechanical movement replica watchesRichard Miller watcheslanguage:&nbsp;&nbsp;
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 1
Kosto
преди 8 години
Taзи счупи ***. Да я обесят и оставят на площада и е малко....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 8 години
""""От своя страна президентът на Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA) Матиас Висман заяви, че автомобилният бранш е наясно с отговорността си към бежанците и ще ги приеме. Квалифицираните кандидати са повече от добре дошли","""""""""""Само да питам, колко българи познавате да работят в Германия в автомобилната индустрия, ако са квалифицирани?То младото поколение все за химикалите се е хванало, ама дайте пример със старите кадри, има ли ги?Как арабите, които може би знаят английски, но немски...силно се съмнявам....как ще ги интегрираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
http://pikabu.ru/story/son_myullera_3597137
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
На лъжата краката са къси нали знаеш....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Каква стана тя? До вчера версията беше, че германският бизнес премирал едва ли не да получи "свежа" работническа имигрантска "сила"! А сега трябва и да им се молим да ги "интегрират" на работните места!Точно след 2 години ако същата госпожа не са я изхвърлили, до тогава, като мръсно коте, ще застане пред същия този бизнес, но вече с друга молба, а именно, молбата за разбиране, от нуждата за повишение на данъците, поради недостиг на приходи за социални плащания!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още