IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отговорни ли са медиите за коментарите на читателите си?

Европейският съд по правата на човека има две взаимноизключващи се решения по казуса

11:11 | 10.05.16 г. 2
Отговорни ли са медиите за коментарите на читателите си?

Медийните сайтове не отделят много средства за модерация на коментарите на своите потребители. Това посочи председателят на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации Ален Попович пред Bloomberg TV Bulgaria.

Неговият коментар беше направен във връзка с две изключващи се едно друго решения на Европейския съд по правата на човека относно коментарите в медиите. Попович беше категоричен, че свободата на словото не трябва да бъде ограничена, а решението на съда от 2015 година, че медиите носят отговорност за коментари на свои читатели, е "абсурдно".

Преди броени дни от съда вече смекчават своята позиция и се произнасят в конкретен казус с унгарска медия, че тя не е отговорна за мнение, изразено от читател.

Попович посочи, че след решението от миналата година няколко български медийни сайта ограничиха коментарите на своите читатели. При дебатите по този случай се повдигна и въпросът за т.нар. "тролове" в медиите, припомни той.

Според експерта ограничаването на вътрешните форуми намаляват и трафика към медията, а това намалява и приходите от рекламодателите.

Какво коментира Десислава Кръстева от фондация "Право и интернет" по темата можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
"Според експерта ограничаването на вътрешните форуми намаляват и трафика към медията, а това намалява и приходите от рекламодателите."Разкарайте Амстердам , да ви се увеличат приходите !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Медиите не могат да са виновни за коментарите но трябва да знаят истинските имена при регистрация ,и тогава всеки ще си прави сметката какво пише. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отсъди,че европейските информационни сайтове няма да носят отговорност за обидни, но законни мнения на техните читатели, ако имат ефективна система за модериране на коментарите и премахват обидното съдържание при поискване от съда - http://***.economy.bg/world/view/22096/Sajtovete-ne-nosyat-otgovornost-za-potrebitelskite-komentari
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още