IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шоколад с добавена реалност? Български, от София...

Българският стартъп iGreet, в който е инвестирал легендарният рисков капиталист Тим Дрейпър, произвежда първия в света подобен продукт

10:51 | 13.02.17 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В навечерието на може би най-романтичния ден в годината - Свети Валентин, българският стартъп iGreet изненадва с първия в света шоколад с добавена реалност. Всъщност десертът е белгийски – фин и ръчно изработен в лимитирана серия, но към него българската компания добавя нежна анимация, видима чрез специалното приложение за добавена реалност, разказа в предаването UpDate на Bloomberg TV Bulgaria основателят и главен изпълнителен директор на компанията Вичо Димитров.

Всъщност засега основният бизнес на основаната през лятото на 2015 г. фирма са поздравителните картички с добавена реалност. Стартъпът разработва картички от ново поколение. Те „оживяват“ пред очите на получателите, след като бъдат гледани през екрана на мобилно устройство.

Екипът е съставен от петима млади предприемачи и работи съвместно с български художници и илюстратори. До момента са създадени над 50 вида картички за различни поводи.

„Концепцията е свързана с изграждането на мрежа от млади художници и илюстратори, с които да работим дългосрочно. Целта е да дадем поле за изява на младите творци и успоредно с това да създадем разнообразно портфолио, съобразено с различните вкусове на клиентите ни", обясни Димитров.

Вдъхновените предприемачи работят и над други различни продукти, в които интегрират добавената реалност - книги, поставки за чаши, визитки и др.

Всички нови продукти, които компанията произвежда, пуска първо на българския пазар, за да ги тества и валидира. Онова, което предстои, е глобалната експанзия – преди всичко към САЩ, Великобритания и немскоговорящия регион.

Стартиращата фирма привлича почти веднага интереса на инвеститорите, които виждат потенциал в нея. През лятото на 2015 г. българският фонд и акселератор Eleven и известният американски предприемач от Силициевата долина Тим Дрейпър, който е инвестирал в компании като Hotmail и Skype, влагат по 50 хил. евро в компанията.

В момента iGreet не се нуждае от сериозен инвеститор, защото е достигнала момента, в който се самоиздържа (т. нар. break-even point). По-сериозни вложения обаче ще са нужни за експанзията. 

Повече вижте във видео материала!

Изминали издания на UpDate гледайте тук.

Следете UpDate и във Facebook.

Още видеа гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 7 години
Поредният безсмислен булшит , предназначен за дебилизирания от реклами консуматор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 3
TomaNeverni
преди 7 години
Тия дори и да са добри програмисти просто следват световната тенденция за безсмислени приложения, но от които се правят пари. В същото време в България има няколко малки фирми , които се опитват наистина да правят бутиков шоколад.Но никой няма да ги обяви за "иновативни креативни"( пр. модерни думички)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 6
ABBA
преди 7 години
Да ви имам тиииииииииииииииииииииииии...ииит старт ъп.Български, от Своге, с ГМО ***.Що не правят свестен шоколад български (натурален) без ГМО, палмово масло и прочия ***, а само безсмислени надбавки над цената!?!?!*** народ, слаба държава, сити журналисти.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 5
simbad12
преди 7 години
А ти ако беше изгледал репортажът, щеше да видиш какво правят хората. и е добре, че го правят в БГ и са се сетили първи в света. Но дайте само да плюем и нареждаме...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
khao
преди 7 години
що за безсмислена глупост е това ?!?!?! че и за старт ъп се води ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Шоколад с добавена реалност, мечтата на жените. Взема си жената един такъв и го омахва, а после за да не е недоволна се гледа в добавената реалност, където е стройна фиданка :) А на живо с времето си става прасе :) Но е важна добавената реалност :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още