IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симулациите в лабораториите на София Тех Парк променят приложими модели

Компютърните експерименти в технологичния парк са в в областта на физиката, химията, биологията и медицината

17:04 | 17.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria </em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За хората от университетите беше много важно да прехвърлят към индустрията своите фундаментални изследвания. Ролята на София Тех Парк е да служи за работна връзка между науката, индустрията и създаването на малки предприятия.

Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Ана Пройкова от Физическия факултет на СУ „Св. Климент Офридски“ и ръководител на Лабораторията по високопроизводителни изчисления в София Тех Парк.

Тя поясни, че дейностите в технологичния парк трябва да се разделят на ориентирани към бизнеса – в инкубатора, и в лабораторния комплекс, за който отговарят университетски екипи.

„В Лабораторията по високопроизводителни изчисления в София Тех Парк се правят научни изследвания в областта на физиката, химията, биологията и медицината", посочи проф. Пройкова. "Мощностите и машините могат да се използват в широки области - от рендирането на игри до дейности в областта на персонализираната медицина. Ползата от симулациите е да се решават проблеми, свързани със здравето, като компютърните експерименти на практика могат да променят приложими модели.“

Тя е на мнение, че връзката между фундаменталната наука и бизнеса е проблем на Европа.

“В рамките на програма за индустрията в Хоризонт20/20 малките и средните предприятия се насърчават да работят заедно с университетите и изследователските организации и едва тогава получават финансиране. Проблемът обаче се състои в невъзможността да бъдат отваряни толкова работни места в целия ЕС, колкото са необходими на индустрията. В България също се наблюдава проблем с недостига на квалифицирани кадри", посочи проф. Пройкова.

Тя прогнозира, че първият резултат от съвместната дейност между науката и индустрията може да се появи не по-рано от три години.

„Трябва да има притегателна среда за младите учени, които трябва да имат мотивация и поддръжка от колегите си при търсене на решения", коментира какъв е начинът квалифицираните кадри да се завърнат в България проф. Пройкова.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:10 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още