IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В международния транспорт се налагат протекционистки мерки, според експерт

Липсата на водачи на тежкотоварни машини се превръща в проблем, посочи изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев

12:17 | 18.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Йордан Арабаджиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria&nbsp;</em></p>

Йордан Арабаджиев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Старите държави членки на Европейския съюз (ЕС) през последните две години са започнали да променят националните си законодателства и въвеждат протекционистки мерки по отношение на транспортния бизнес в разрез с европейските закони. Това коментира в предаването „Бизнес старт на Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев.

Според него в тази графа попадат директивата за командироване на работниците, изискването за минимални часови ставки за шофьорите, когато са в съответната държава, различни мерки по отношение на почивките и т.н.

„Това изключително много пречи на бизнеса. Освен това го натоварва с различни административни тежести. Второ, не е нормално да се изисква нашите шофьори, които престояват по няколко часа, да им бъде заплащана такава ставка, каквато е в съответните държави", коментира Арабаджиев. "Имаме редица проблеми с френските власти. Те, освен че санкционират за неща, които са в разрез с регламентите на ЕС, също така нарушават правото на защита на нашите шофьори", допълни той.

Арабаджиев съобщи, че вече са предприети стъпки и ще се търси подкрепата на всички държави, които са в Алианса, за разрешаване на проблемите.

„На 30 май ще се внесе транспортният пакет за промени на регламентите в ЕС“, каза той и посочи, че българските евродепутати и министърът на транспорта са ангажирани с проблемите на бранша, но очаква в решаването им да се включи и премиерът. 

Според него във вътрешен план липсата на кадри е най-сериозният проблем.

“Имаме нужда от порядъка от три до пет хил. водачи на тежкотоварни машини. Засега има сериозен недостиг и в тази връзка голяма част от българските превозвачи престанаха да развиват бизнеса си и вече инвестират в нови превозни средства, вместо да разширяват парка си“, показват наблюденията на изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи.

Целия разгвор с Йордан Арабаджиев можете да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още