IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 средни работни заплати са нужни за покупка на жилище у нас

По данни на националната статистика покупката на недвижими имоти е станала по-достъпна в сравнение с предишните години

08:37 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
60 средни работни заплати са нужни за покупка на жилище у нас

Въпреки че цените на жилищния пазар нарастват, сделките по купуване на недвижим имот продължават да растат. Този факт се обяснява с това, че банките предлагат доста достъпни кредитни ставки за купуване на имот.

За сравнение с 2013 година, когато жилището можеше да се купи за 65 заплати, през 2015 г. 60 средни заплати покриват стойността на жилището. Така е анализирал ситуацията на финансовия имотен пазар Колоян Богданов, мениджър по недвижимост. Наред с повишаването на цените на стоките и всекидневните потребителски нужди, полека се повишава и средната заплата. 

Цените на недвижимите имоти продължават да растат основно в големите градове. София и Варна остават лидери по търсенето и ипотечните сделки, наред с това в тези градове най-силно са скочили и цените на жилището. В малките градове цените не са повишават. Престижните райони и центъра на града остават най-популярни, така че цените там обикновено са по-високи отколкото в крайградието. Ваканционното строителство претърпява спад на търсене.

Голяма роля при купуване на жилище изиграват транспортните връзки, близостта, парковите, градските забележителности. Увеличават се и сделките на многостайни апартаменти, в сравнение с предишните години. Непрекъснато расте продажбата на тристайните апартаменти поради факта, че повечето млади семейства имат стремеж за подобряване на жилищните условия.

Нарастват покупките на имоти на суми от 50 000 до 100 000 евро. Наред с това са се увеличили сделките с ипотечните кредити. Голямо развитие, като средство за придобиване на жилище, са получили и заемите, поради достъпността и лесното получаване на кредита „бързи кредити онлайн с месечни вноски”.

С подобен кредит може да се покрие значителната част от стойността на жилището. Като при банките, така и при небанковите финансови институции, са разработени програми за ипотечни кредити на жилище. По-изгодни условия може да  се получат при дълготрайно сътрудничество с финансовата институция и добра кредитна история.

За сравнение с 2013 г., днес голяма част на придобитите жилища се отдава под наем. Сумата на паричния поток при отдаване на жилище превишава банковите депозитни лихви, така че доходността е очевидна. Освен това купеният имот може да стане изгоден бизнес или просто добро вложение.

По данни на националната статистика покупката на недвижими имоти е станала по-достъпна в сравнение с предишните години. Въпреки това си струва внимателно да се изучи финансовия пазар, за да се избере най-изгодната оферта, преди да се приеме решение за покупка.

За да се направи правилен избор, трябва да се помни:

- цената на апартамента расте в зависимост от местоположението на обекта

- цената на апартамента зависи от предпочитания етаж –  жилище, намиращо се по-високо, има по-висока стойност

-  цената зависи от общата площ на апартамента и броя на спалните

-  изложението на апартамента – комплекс, разположен по-близо до морето, има по-висока стойност

При покупка на жилище си струва добре да се обмислят действията, да се избере надежден партньор, вече утвърден на пазара на недвижимия имот. Следва да се има предвид местоположението, транспортните връзки, паркинг зоната, близостта.

Не си струва да се отлага купуването на имот. Дълго обмисляне  може да доведе до повишаване на цената на жилището, така че бюджетът може да стане недостатъчен, което ще е причина за сделка за по-малък апартамент или апартамент в по-далечен квартал.

Информационен партньор - http://burzi-krediti.com 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още