IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ако се стигне до санкции за Калиакра, България ще плаща по 20 хил. евро на ден

Кметове и собственици на земи по морето представиха позициите си в Министерския съвет

12:24 | 08.08.17 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

По 20 хил. евро на ден ще бъдат санкциите от ЕС за защитената зона „Комплекс Калиакра“, стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов, който събра заинтересованите страни на среща в Министерския съвет.

Припомняме, че след като България бе осъдена от Съда на ЕС заради ветропаркове в района на Калиакра, екоминистърът Нено Димов забрани дейностите на територията на защитената зона с цел да предотврати налагането на санкции  за държавата от стотици милиони евро от страна на ЕС.

Това предизвика протести от страна на местното население, което смята, че забраната ще навреди на основния му поминък – земеделие, туризъм и риболов.

Според еколози обаче хората са подведени, а целта е земеделските земи да не се застрояват. Прокуратурата също ще вземе отношение по казуса, след като се запознае с данните по случая.

Премиерът апелира да се намери бързо и работещо решение в спокоен диалог. Стига с тези обиди, призова Борисов заинтересованите страни. 

От думите на присъстващите кметове стана ясно, че Планът за управление е изготвен без участието на местните общности и това е основен проблем.

„Основната причина за протестите беше липсата на информация, неяснотата за хората. Хората в Каварна, Шабла и Балчик и до днес не знаят кои са реалните очертания на защитените територии и кои са засегнатите собственици“, коментира кметът на Каварна Нина Ставрева.

Тя заяви, че в плана има редица сгрешени текстове и даде пример с това, че за две от селата е посочена надморска височина нула. 

Екоминистърът Нено Димов каза, че проблемът на Калиакра не е в Брюксел, не е в Натура 2000, а в начина, по който са определяни границите на земите, в липсата на работещи механизми, в замитането на проблемите под килима.

Според него Планът за управление ще бъде готов тогава, когато отчете всички гледни точки или максимално много, трябва да е траен и работещ и да се смени начинът, по който се води политиката по опазване на околната среда.

По думите му основната цел е да се спести на България влизането във фаза на реални санкции от ЕС и да се види как да се действа с Плана за управление.

Ана Ганева, директор на Института по биоразнообразие към БАН, пък заяви, че за изготвянато на Плана за управление са ползвани официални данни и че научната общност е обидена във връзка с появилите се квалификации за некомпетентност.

Димитър Канариев от Националната асоциация Българско Черноморие посочи, че процедурата, по която планът е разработен, е порочна и ще бъде обжалвана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:45 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 0
s3
преди 6 години
По Бай Тошово време ефективността беше ниска, но сметкатяа излизаше от това че всичката печалба оиваше за държавата. При капитализма, печалбата вече отива по честни частници, а загубите се покриват от държавата. Верно, ефективността е по-голяма, но това е без значение като дръпнеш чертата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 0
tnm
преди 6 години
Ваше Величество, както и преди Ви написах, вината съвсем не е в Брюксел.Нашите НПО-та навремето са изготвили списък с териториите, който да бъдат включени в защитените зони.Всяка отделна държава /в България - НПО-тата/ решават какви ограничения за наложат за всяка отделна ЗЗ. Веднъж, разписани и изпратени в Брюксел, режимите за тези територии трябва да се спазват.Иначе - санкции и глоби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 6 години
Коментарът е изтрит заради обидно съдържание
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 6 години
По бай Тошово време се построи 100 километра магистрала, тръбите през ден се пукаха и за телевизор и хладилник се чакаше ред. Поне 3-*** работещи издържаха 1 пенсионер(не се живееше дълго). Сега съотношението е 1:1. Даже да се върнат работещите в чужбина ще стане около 1.7:1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 6 години
Мани го тоя ф^ес!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 1
ratten
преди 6 години
България не плаща ли много повече заради злоупотреби с европейски пари?или заради нежеланието да бъде направена съдебна реформа?а заради корупцията по всички нива? не губим ли милиарди от чужди инвестиции?ай стига с тая демагогия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 3
Iblis
преди 6 години
Импе, какъв поминък?? Кой ти иска земята за обработване?!?!?! Искат я, за да я превърнат в бетотнен ад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 6
Invcom
преди 6 години
Стига си говорил глупости и си се излагал. По бай Тошово време ЕС ли ти строи магистралите, заводите, училищата, болниците, стадионите и т н. ??!? Тия пари дето ЕС ги "отпускат" не стигат дори само за поддръжка на онова което е строено тогава от НРБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 14
Стоян Петров
преди 6 години
За какво да им се озъби? За това че ни строят магистрали, жп линии, водни цикли, пречиствателни станции, детски площадки и стадиони с техни пари. Не че някой обича европейците, но когато не можеш да наложиш ред по-добре е те да ти го наложат. PS Га яди кифтетата ни рива, сега ривеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 9
Императорът
преди 6 години
А на тоя бойкоборисов не му ли светва лампичката малко да се озъби на брюкселаджиите? Не - защото той се прави на лъв туканка, ама излезе ли от България е МИШКУНЯК !!! ПО тая логика утре брюкселаджиите може да обявят цяла България за защитена територия и да забранят всякаква стопанска дейност, а на нас да ни заповядат да се изселим по дяволите - сигурно пак ще се съгласим? Който иска да отглежда диви патки - негова си работа: да си купи 1000 декара земя в Калиакренско - по 1800 кинта на декар и да си ги отглежда. За мене обаче хората са по-важни от някакви пилци, пъплеци и бръмбари... някаква компенсация за хората, които са собственици на земята и тя им е поминъкът? Да не сме длъжни да се съобразяваме със всяка заповед, дори най-безумната - ние безправни *** в някаква колония ли сме - или свободен народ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още