IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България не успява трайно да привлече интереса на чуждите купувачи на втори дом

Страната ни е 19-та в класацията на онлайн портала themovechannel.com и изкачването в топ 5 по-рано тази година се оказа временно

11:36 | 10.09.15 г. 3
България не успява трайно да привлече интереса на чуждите купувачи на втори дом

Въпреки разгара на летния сезон, България – някога една от най-желаните дестинации от британците за покупка на ваканционни имоти, трайно затъва в класацията на онлайн портала themovechannel.com.

През тази година страната ни изненадващо попадна в топ пет на най-търсените от инвеститорите във ваканционни имоти страни за първи път след кризата. Позицията обаче се оказа временна. Интересът на британците към втори дом в България не се оказа траен, а страната ни вече е изместена от други държави, като Германия, ЮАР, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Филипините.

През август България заема 19-то място в класацията с 0,62% от запитванията за имоти през портала, като успява да се изкачи само с една позиция нагоре. Двайсетата позиция е за Мароко, като страната се изкачва със 17 места в подреждането.

Испания и САЩ продължават да заемат първите две позиции в класацията. Третото място обаче е за Португалия, която се придвижва с пет места напред в подреждането, като измества дори Франция.

През последната година пазарът на имоти в Португалия се възстановява устойчиво благодарение на възстановяването на икономиката и интереса от страна на чужденците.

Не само британците са активни на пазара на имоти в Португалия. Американците също все по-често се насочват към страната заради силния долар спрямо еврото и далеч по-атрактивните възможности в сравнение с Италия например.

Търсенето на имоти в Португалия се е засилило още повече около кризата с Гърция и новината за предсрочните избори в южната ни съседка. Така тя се смъква с 4 позиции в класацията до 16-то място.

Топ 10 на най-желаните дестинации за покупка на втори дом се допълва от Бразилия, ОАЕ, Италия, Канада, Турция, Австралия и Германия, която е и страната с най-голям скок в класацията – с 19 места.

С 18 позиции напред се придвижва Австрия, като заема 21-во място. Швейцария се придвижва с 11 позиции напред до 24-то място няколко месеца преди началото на зимния сезон.

В дъното на топ 40 остава Черна гора, като страната запазва класирането си от предходния месец. Най-силен спад в класацията отбелязват Каймановите острови, Барбадос и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
moni_5
преди 8 години
dajte samata klasacia! i az sam shte si napravia izvodite, ane vie da mi gi pravite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
moni_5
преди 8 години
dajte samata klasacia! i az sam shte si napravia izvodite, ane vie da mi gi pravite
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
mick
преди 8 години
Да си вземеш втори дом, който да ползваш максимум 1 месец годишно, и то в друга държава. Не мисля, че е добра идея.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още