IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в строеж в София изпреварват тези на готовите

Жилищата с Акт 16 отпреди 2015 г. са се търгували на средна цена от 868 евро за кв.м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро за кв.м, отчита строител

13:41 | 05.10.16 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: BLD</em></p>

Снимка: BLD

Средната цена на жилищните имоти в строеж в София изпреварва тази на готовите стари жилища, сочи проучване на строително-инвестиционната компания BLD за изминалото тримесечие.

Жилищата с Акт 16 в София отпреди 2015 г. са се търгували на средна цена от 868 евро за кв.м, докато тези на зелено са достигнали 1019 евро за кв.м, сочат данните, разпространени от компанията.

Според проучването на BLD aктивните купувачи на пазара в момента се разделят в две основни групи – тези, които купуват своето първо жилище, и онези, които търсят промяна в качеството на живот. За първите съотношението цена-качество е водещо, те действат в рамките на бюджет според първоначално определени критерии, сред които са квартал, инфраструктура и транспорт, близост до училища.

Втората група клиенти са тези, които търсят въз основа на много по-детайлни критерии  - разположение на сградата в самия квартал, поддръжка на заобикалящата среда и дори профил на съседите. Именно активността на купувачите от втората група стои в основата на все по-високите цени на имотите на зелено.

“Като инвеститори планираме и изграждаме имоти, които да отговарят максимално на търсенето. От началото на 2016 г. в различен етап на строителство в столицата са над 13 хил. апартамента. Като цяло тези имоти са изградени на база на клиентските изисквания, а не на индивидуални решения на инвеститорите. Затова и цената на новите жилища е по-висока”, казва Димитър Савов, изпълнителен директор на BLD.

По думите му отстъпки се правят все по-рядко и в същото време са необвързани с етапите на плащане. „Преди имаше практика при ранна вноска купувачът да получи по-ниска от офертната цена. Това бяха и времената, в които инвеститорите трябваше да продават, за да достроят обектите си. Днес това вече не се случва. Предприемачите разполагаме със средства да завършим проектите си дори без нито една продажба, а цените, които фиксираме, са пазарни и в общия случай не подлежат на особен коментар.”

Според Савов новите жилища дават възможност на собствениците да планират вътрешното разпределение още в етап на строителство, което излиза по-евтино от всяка трасформация във вече готово жилище. Доброто състояние на общите части и липсата на нужда от основен ремонт също мотивират купувачите и ги насочват към новите проекти.

Като фактор от голямо значение се оказва и наличието на гараж, посочват още от BLD. „Заради сигурността на автомобилите си и заради намаляващите възможности за паркиране купувачите искат гараж на всяка цена. В нашия проект ALBA в Изгрев, който е на етап Акт 14, са реализирани 40% от жилищата и всички продажби са за апартамент и гараж, а някои и с два гаража. Нивата на гаражите в качествените обекти ново строителство се движат межу 10 хил. и 14 хил. евро”, допълва Савов.

Източник: BLD

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 0 rate down comment 0
Cookie
преди 7 години
700 eur, на всички етажи над партер, 650 партер. Имам останали 2 мезонета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 0 rate down comment 0
ratten
преди 7 години
куки, на колко евро даваш квадрата в ок?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 0 rate down comment 2
Cookie
преди 7 години
Здравейте, пиша от личен опит, имам един обект в Овча Купел който завършвам и другият месец почвам в Надежда 1А зад пазара. Инвестирам в строителство от няколко години в София. Такова нещо каквото има сега не съм Виждал, Търсенето е на максимум. Търсенето определя цените, цените се качват по малко, 5% на година за 2014, 2015 и 2016г. . На зелено може да се купи хубав имот с гледка. Въпроса е дали ще уцелиш на съвестен строител. Познавам пазара в големите градове, познавам и доста строители. Внимавайте много преди да давате пари на не проверен стройте. Аз строя само с най качествени материали. Обектите ми са лукс и доста хора ме познават. Ако някой иска да инвестира в недвижимо имущество да ми звънне. На зелено ако влезете ви гарантирам мин. 30 % печалба за 1.6г. Бъдете внимателни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
space-man
преди 7 години
Ако ти харесва да си в час с разписанието на трамваите и какъв светофар свети на кръстовището, има една сграда на "Идеябилдингс" на кръстовището с" Тодор Калешков" а срещу нея също ще се строи. С една дума възможности имаш. Иначе локалното е еднакво широко до Руски паметник, но в горната част ти се струва широко по други причини-оптическа измама.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
Ей голям хейт, голямо нещо. Цар Борис III и Павлово са според мен локацията с най-голям потенциал в София. За Красно Село.. да, но на Павлово локалното е достатъчно широко за да не е чак толкова шумно, а натоварването на булеварда не бих казал да е толкова голямо, особено след магистрала Струма.Квартала е в полите на Витоша. с трамвая си до центъра за 10 мин, а сега ще се пусне и метро, с колата - пак толкова. Велоалеята е просто слънце и е голям кеф, както и да се разхождаш по този "линеен парк". Пък ако си купиш в някоя от уличките изобщо не чуваш булеварда. Има няколко големи бизнес сгради и институции, така че и наемите ще вървят. Има 2 проблема - няма ТЕЦ, на газ са, което мен лично не ме кефии 2... много лъжат тия строители. Настроили едни маломерни кутийки а лъжар че са по 120 квадрата. Иначе веднага бих си купил там
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Ами това, което казвам, жена му е от Драгалевци. Пътувахме си сутрин в рейса заедно преди 89та - аз на училище, а той - с една чантичка се качваше...предполагам към МЕИто, би трябвало там да е работил по това време
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 3
space-man
преди 7 години
Като инвеститори планираме и изграждаме имоти, които да отговарят максимално на търсенето".Аз се чудех защо така усилено застрояват локалното на "Цар БорисIII" и кой нормален би купил там!Явно на много купувачи им липсват първите петли и строителите им осигуряват първи трамваи. А шумът от автомобилите летящи вечер по паважа е като "морски прилив". Честито на новодомците! С такава локация поне 2000 евра на кв.м. трява да стигнат цените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 1
Стоян Петров
преди 7 години
Како искаш да кажеш, Иван Костов заврян зет в Драгалевци? Не мога да повярвам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 1
misanthrope
преди 7 години
Пиши си пиши, не ми пречиш. Само че аз съм драгалевец и знам много добре за какво става въпрос и защо живея в София
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 4
Internet
преди 7 години
Допълнение: улиците ни са от бетон и асфалт, а всяка къща има гаражосвен това пускаме парното само с един бутон - дистанционноТова е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още