IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите одобриха преференциални условия за отдаване на пасища на животновъди

Държавни и общински терени ще се отдават без търг и конкурс на база на притежаваните животни и по цена, определена от независим оценител

13:02 | 04.04.14 г.
Депутатите одобриха преференциални условия за отдаване на пасища на животновъди

Животновъдите ще получават пасища и ливади от държавния и общински поземлен фонд без търг или конкурс на база на броя животни, който притежават. Цената на терените ще се определя от независим оценител, решиха депутатите, които окончателно приеха промените в Закона за собсвеността и ползването на земеделски земи, предаде БТА.

Пасищата и ливадите ще се отдават на собственици или ползватели на животновъдни обекти с пасищни селскостопански животни, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), в съответната или съседна област, пропорционално на броя и вида на регистрираните животни, записаха народните представители.

Животновъдите не трябва да имат данъчни задължения, както и задължения към Държавен фонд "Земеделие", държавния поземлен фонд, общинския поземлен фонд и за ползване на земи. Заявленията ще се подават до областните дирекции "Земеделие", посочва се още в текстовете.

Председателят на парламентарната комисия по земеделие Светла Бъчварова от „Коалиция за България“ коментира, че с измененията се възстановява справедливостта при предоставянето на пасища и ливади от държавния и общинския фонд.

Тя отбеляза, че след 2010 г. са се получили редица изкривявания, при които фирми, нямащи нищо общо със земеделието, са станали потребители на огромни субсидии.

Бъчварова обясни, че новата процедура ще стартира от 2015 г.

Председателят на земеделската комисия изрази съжаление, че в пленарна зала не са били приети текстовете, свързани със санкциите. „Те бяха насочени към решаване на две групи въпроси - чуждестранни дружества, които притежават българска земя, да преустановят тази своя дейност до края на 2015 г., както и договорите за аренда и наем, сключени досега, да бъдат ревизирани от областните управители и от министъра на земеделието“, обясни тя.

„Изискването за анализ на договорите крие доста опасности за тези, които са в нарушение“, коментира Бъчварова и допълни, че е готова веднага да внесе за разглеждане нови промени в закона в тази връзка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още