IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите ще могат да заседават в нова пленарна зала от септември 2018 г.

Ремонтът в бившия Партиен дом започна през октомври 2016 г.

16:16 | 11.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутатите ще могат да заседават в нова пленарна зала от септември 2018 година.

Днес за първи път журналисти бяха допуснати до сградата на Народното събрание на пл. "Княз Александър I" 1 (бившия Партиен дом) в частта, където тече преустройството на зала "Света София" в пленарна зала.

Сградата на бившия Партиен дом сега се използва за заседания на парламентарните комисии и за кабинети на народните представители, а пленарните заседание се провеждат в сградата на пл. "Народно събрание" 2.

Ремонтът на зала "Св. София" започна през октомври 2016 г. и трябва да приключи до август 2018 г. В новата зала ще има 270 места за народни представители. Симетрично от двете страни на президиума ще бъдат разположени официални ложи за патриарха на БПЦ, за президента и вицепрезидента на страната, както и ложи за официални гости (синдикати, неправителствени организации и местна власт), чуждестранни гости, представители на дипломатически корпус и журналисти.

Покривът на залата ще е стъклен с достатъчна степен на шумоизолираност, удароустойчивост, здравина и светлопропускливост. Целта е да осигури максимално естествено осветление и комфорт през целия работен ден.

Във вътрешния двор на сградата се изгражда самостоятелна пристройка, която ще осигурява пряк достъп до етажите към пленарната зала. Осигурен е достъп на хора с увреждания до всички основни етажи на целия комплекс. Достъпът на депутати, медии, дипломати, официални гости и лица ще става чрез нови подходи и турникети.

Към настоящия момент в зала "Св. София" е демонтирана съществуващата подова конструкция и е изградена нова от метални греди и колони. Върху нея са оформени нови редове с ширина 160 см, а работните места за народните представители са с фронт 90 см.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още