IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До есента на 2018 г. ще е готова визията за развитие на София до 2050 г.

Паралелно ще се подготвя и промяна на общия устройствен план на столицата, който е изменян последно през 2009 г.

15:31 | 24.07.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Отляво надясно: председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, главният архитект Здравко Здравков, кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на &quot;Софпроект&quot; арх. Любо Георгиев. <em>Снимка:&nbsp;</em><em>Визия за София</em></p>

Отляво надясно: председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков, главният архитект Здравко Здравков, кметът на София Йорданка Фандъкова, директорът на "Софпроект" арх. Любо Георгиев. Снимка: Визия за София

Дългосрочната визия за развитие на София до 2050 г. трябва да бъде готова до септември 2018 г. Паралелно с подготовката на този стратегически документ ще се работи и по актуализацията на общия устройствен план на столицата, така че да се защитят зелените площи и да се установят зоните за развитие на града.

Това коментираха на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков. На събитието двамата представиха екипа, който ще работи по подготовката на визията за града.

Първите дейности от подготовката на стратегическия документ и процесът по промяна на общия устройствен план са вече реализирани и се изразяват в предложенията за промени на нормативната база, които главният архитект на София направи в последните месеци. От една страна се очаква приемането на специалната наредба за градската среда в столицата, а от друга преди дни Здравков излезе с нови промени в Закона за устройството и застрояването на столична община, с които той предлага три „ситита“, където да може да се строят високи сгради – по „Цариградско шосе“ след Четвърти километър, по бул. „Царица Йоана“ и зад Централна гара. В останалите столични райони се предлага да се заложи максимална височина на сградите от 75 метра. 

Това е втори опит на столичния главен архитект да промени Закона за устройството и застрояването на Столичната община. Още през миналата година той предложи изменения в нормативния акт с цел защита на зелените площи, но предишното правителство на Бойко Борисов така и не го гласува преди разпускането му. Надеждите на Столичната община са, че с подкрепата на депутатите от ГЕРБ промените ще бъдат гласувани най-късно през октомври.

Визията – обхват и дейности

Екипът, който ще разработва новата дългосрочна визия за София, ще се ръководи от новия директор на общинското предприятие „Софпроект“ арх. Любо Георгиев. Той ще се координира и с екипа на холандския архитект Ян Геел, който работи по пешеходните пространства в София, както и с екип от Париж, от чийто опит София ще черпи опит за защита на културно-историческото наследство.

Визията ще е своеобразна „обща шапка“, която ще обедини съществуващите стратегически документи за развитие на София, сред които общинският план за развитие и интегрирания план за възстановяване и градско развитие, на базата на който се правят инвестициите с европейски средства.

Любо Георгиев обясни, че още тази седмица ще бъдат обявени обществените поръчки, с които ще се изберат експерти, които да съберат данни и да направят необходимите анализи, на базата на които ще стъпят дискусиите за визията.

Целта е административното забавяне да е минимално, така че да не се стига до блокиране на инвестиционния процес, обясни той.

Очакванията на Георгиев, Здравков и Фандъкова са от есента да стартира същинският диалог с граждани, неправителствени организации и други заинтересовани лица за дългосрочния стратегически документ.

Работен вариант на визията трябва да има през пролетта на 2018 г., а през есента на следващата година документът трябва да бъде приет от Столичния общински съвет.

Проучванията, изводите и анализите, генерирани в процеса на работата по визията за София, ще бъдат основа на работата по актуализацията на общия устройствен план на Столична община, която ще започне през следващата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още