IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Главният архитект на София е спрял спорен строеж в Бистрица

Късно снощи в селото имаше протест срещу бетоновози, които според местните хора започват наливането на основи на незаконна сграда

13:21 | 26.10.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Главният архитект на София Здравко Здравков е спрял спорния строеж в с. Бистрица, който предизвика протест в селото, предаде bTV. Там късно снощи хората излязоха на улицата, за да спрат бетоновози, които според тях започват наливането на основите на незаконна сграда.

Конфликтът се е разиграл на централната улица "Черни връх", на която именно започва строителство на нов обект. Според протестиращите на място имотът е прехвърлен при съмнителна сделка, а излеят ли се веднъж основите, всичко ще бъде узаконено.

Според местните хора бетоновозите нямат разрешение и съгласувателно писмо с КАТ да затворят улицата. Обитателите на 20 къщи, както и всички тръгнали към Витоша, остават без път.

Както е установило разследване на bTV, имотът е реституиран с подправени документи от името на починали хора. Жалба срещу строежа също е оттеглена при съмнителни обстоятелства.

Арх. Здравков обясни пред телевизията, че при влязло в сила разрешение за строеж единственият начин за спирането му е протест в прокуратурата и именно това е направено. Причина за това е разминаване между проекта и приетия устройствен план. На база на становището на държавното обвинение ще се иска от строителния контрол да спре работата до решение на съда.

Той подчерта, че в момента комисия проверява обстоятелствата около реституцията и придобиването на имота.

Кметът на Бистрица Николай Гюров изрази мнение, че строителите са бързали толкова с наливането на бетона, защото според Закона за устройство на територията, при излети основи обжалването става значително по-трудно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Абе къде е Влади Калинов бе? *** и мошеника, сигурен съм че има пръст. Що имот на хората ограбиха с местните "брокери" -някои от тях с присъди и с мафията в Панчарево.... Друг е въпроса че и бистричани са..... явно просто никой от тях не е намазал иначе нямаше да се поколебаят да го препродадат и нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още