IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Националният компенсационен жилищен фонд преминава към министъра на финансите

Работата на фонда ще се подпомага от специализирано звено в администрацията на финансовото ведомство

14:23 | 15.01.14 г.
Националният компенсационен жилищен фонд преминава към министъра на финансите

Националният компенсационен жилищен фонд преминава към министъра на финансите Петър Чобанов, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

На днешното си заседание правителството е одобрило законопроект за изменение на Закона за уреждане правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове.

С промените се предвижда Националният компенсационен жилищен фонд да премине на функционално подчинение към министъра на финансите. Досега той беше към Министерския съвет.

Работата на Управителния съвет на фонда ще бъде подпомагана от специализирано звено в администрацията на Министерството на финансите, а не от обособена структура, която е второстепенен разпоредител с бюджетни кредити.

Министерството ще бъде и правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения на фонда.

Законопроектът е изготвен в изпълнение на мерките на правителството за оптимизация на държавната администрация.

В края на миналата година беше удължен крайният срок за предявяването на компенсация на притежателите на т. нар. лихвоточки (многогодишни жилищно-спестовни влогове) до края на ноември 2016 г.

Окончателните списъци с имащите право на компенсация притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове бяха определени през 2010 г. В тях са включени почти 60 хил. души, които покриват определените критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още