IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Одобрени са промените в ЗУТ, с които се намаляват категориите на строежите

Одобрените проекти на устройствени планове ще бъдат в публично достъпни онлайн регистри

13:53 | 26.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Снимка: БТА

 

Правителството одобри промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), с които се намаляват категориите на строежите, информира пресслужбата на Министерския съвет.

Първите три категории се обединяват в една, която ще е с еднакви изисквания към оценката на съответствието, строителния надзор, въвеждането в експлоатация и административния контрол.

Следващите три категории стават втора, трета и четвърта със съответните изисквания към тях.

Въвежда се изискване за поддържане на публични регистри от съответните администрации и публикуване на интернет страниците им на одобрени проекти на устройствени планове. Това се прави във връзка с изискването за осигуряване на публичност и достъпност до актове и устройствени планове, издавани и одобрявани от министъра на регионалното развитие и от областните управители. 

В преходните и заключителни разпоредби на закона е предложен ред за довършване по досегашния ред на започнали производства по изработване и одобряване на устройствени планове и на производства по одобряване на инвестиционни проекти и издаване на разрешения за строеж.

Според авторите на проекта промените ще облекчат процедурите, ще намалят административната тежест и ще повишат отговорността на общинските администрации.

С поправките ще се повиши административният контрол на общинските администрации, както и отговорността на неправителствения сектор, представен от проектантските браншови организации на архитектите и инженерите, както и от регистрираните фирми - консултанти в процесите на инвестиционното проектиране и строителството, пише в съобщението.

Промените ще бъдат предложени на Народното събрание за приемане. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още