IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова предлага прекратяване на концесиите на четири плажа

При над половината плажове по Черноморието са открити нарушения през лятото, констатира регионалният министър

12:32 | 02.10.15 г.
Павлова предлага прекратяване на концесиите на четири плажа

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова ще предложи четири плажа по Черноморието за прекратяване на концесията. Става въпрос за плажовете Обзор - централен, Слънчев бряг - север, Несебър - юг, Ахтопол - север. Това обяви министърът в Бургас, като отчете резултатите от проверките на плажовете през летния сезон.

Павлова обясни, че причината е неизпълнение на издадените предписания от служителите на ведомството. А когато има над три пъти неизпълнение на предписанията, има възможност да се прекрати концесията, заяви министърът, цитирана от Агенция „Фокус“.

Регионалното министерство е извършило общо 221 проверки на 48 плажа с договор за наем и на 56- с концесия през целия летен сезон.

Павлова обяви, че при над 50% от плажовете по Черноморието са открити нарушения. Най-честите са недостатъчен брой спасители и спасителни пунктове, нарушено медицинско и здравно обслужване, липса на указателни табели, липса на 50 на сто от активната плажна площ за свободно разполагане на плажните принадлежности. Плажовете под наем, които са без открити нарушения, са Свети Влас-изток и запад, къмпинг „Веселие” и „Козлука”.

Плажовете на концесия без нарушения са Албена, Златни пясъци, Константин и Елена, буните, офицерският и рибарският Робинзон и Лозенец-Караагач.

Към края на септември близо 1 млн. лв. са приходите от съставени актове, като очакванията са сумата да се завиши след окончателното разплащане от страна на нарушителите. „Доста сериозен процент са санкциите от установените нарушения”, каза Павлова.

Приходите от наеми и концесия са 10,9 млн. лева към края на септември. Очаква се сумата да достигне до 14 млн. лева след всички разплащания.

Предстоят промени на българското законодателство в областта на концесиите през 2016 година, каза още Павлова, като посочи, че догодина страната ни трябва да транспонира Европейската директива за възлагане на обществени поръчки.

Съгласно новата европейска директива самата дефиниция за концесия на морски плаж вече е различна като вид услуга и трябва да се реализира по нов начин”, обясни Павлова.

Предстои за 17 плажа по Черноморието да се обяви процедура за концесия. „Тези 17 концесии ще са последните, които ние ще можем да изпълним в рамките на сега съществуващите закони - Законът за концесиите и Законът за управление на черноморското крайбрежие, които регламентират реда за тяхното предоставяне. След като България през 2016 година транспонира европейската директива, ние ще трябва да имаме нов ред в Закона за концесиите, по който да се предоставят за управление и стопанисване новите концесии“

В момента се разработва детайлен анализ на директивата и за това как тя трябва да бъде внедрена.

„Това ще ни даде, според мен, добра възможност да променим изискванията, правата, задълженията и отговорностите на концесионерите. Разбира се, правата, задълженията и възможностите, които ще дава законът и на държавата да търси правата и най-вече да защитава правата на потребителите. Очевидно има какво много да се желае и като промени в това законодателство”, каза още Павлова.

В отговор на въпрос за прехвърляне на плажовете за стопанисване към Министерството на туризма Павлова каза, че това би трябвало да се случи от януари 2016 година. По думите й към момента ведомството не е готово за това и все още не представило промените на обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още