IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потреблението на енергия в сградите у нас трябва да се свие десетократно до 2020

Евроизискванията за пасивни сгради налагат консумацията на енергия да падне до 15 kW на квадратен метър при новото строителство

15:09 | 18.11.14 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Потреблението на енергия в сградите у нас трябва да се свие десетократно до 2020

Всички сгради в България трябва намалят в пъти потреблението си на енергия след 2020 г. Това е записано в приетите от Европейската комисия директиви за строителството на нови сгради, обясни архитект Здравко Генчев, директор на центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“ по време на конференция за пасивните домове.

По думите му след пет години сградите в страната трябва да покриват критериите за нулево или близко до нулевото енергийно потребление. При новото строителството потреблението на енергия в сградата не бива да надхвърля 15 kW на кв. м годишно, е записано в директивата. Толкова е и потреблението на т. нар. пасивни къщи, към които е насочила поглед цяла Европа. 

При сега съществуващите сгради подобни минимални потребления обаче няма как да бъдат постигнати и заради това от ЕК са предложили друг стандарт. Според него всички постройки – жилищни или обществени, трябва да намалят консумацията си на енергия до 25 kW на кв.  м годишно, обясни Генчев. Стандартът е предложен от германската организация Passive House Institute, като експертите го наричат EnerPHit. При него в съществуващите сгради се вграждат компоненти на пасивните къщи, за да се подобри тяхната ефективност. Представители на института представиха и германския опит в енергийната ефективност и строителството на пасивни къщи. Организатор на събитието в София бе Германо-Българската индустриално-търговска камара и международната консултантска фирма eclareon GmbH.

Генчев бе категоричен, че подобни стандарти за ниска консумация на енергия ще трябва да изпълнява и България. За обществените сгради срокът за покриване на новите изисквания е дори по-кратък. Те трябва да намалят драстично консумацията си още от 1 януари 2019 г., обясни архитектът.

По 250 kW харчим на година за отопление на всеки квадратен метър от жилището

Чрез тези изисквания Европа ще постигне колосални икономии на енергия, смята Генчев.  В момента за отоплението на една панелна сграда в България отиват между 150 и 250 kW енергия годишно за всеки квадратен метър. В същото време една пасивна къща харчи само  15 kW, поясни Генчев. Според него е добре страната ни да приложи изискване всички  новопостроени сгради да харчат не повече от 25-30 kW енергия на квадрат, а старите сгради – около 35-40 kW.

Трудно е обаче да се прецени на колко точно ще възлезе инвестицията за модернизирането на жилищата и обществените сгради до такива почти нулеви нива на потребление на енергия. „При всяка сграда вложенията са различни и се разглеждат индивидуално“, обясни Генчев.

„Факт е, че при стари сгради вложенията ще бъдат по-високи“. Тук от особена важност е и доколко ще бъде рентабилно да се влагат средства за модернизация на един панелен блок например, на който вече му изтича ресурсът на живот. В същото време може да се окаже целесъобразно, ако в една нова сграда се вложат по още 100 евро на квадратен метър за постигане на изискванията на ЕК, смята Генчев.

Той отново припомни, че за постигане на добър ефект от санирането на сградите трябва да се използва достатъчно дебела изолация, качествени материали и да се изберат прозорци с добри характеристики. „Поставянето на изолация, дебела 5 см, си е загуба на време, пари и  материали. А тя може и да бъде съборена още при първия вятър“, допълни Генчев. Огромен  ефект в санирането и пестенето на енергия би имало, ако изолацията бъде с дебелина 15- 20 см, колкото е при пасивните сгради. Именно такава изолация сега трябва да се слага по домовете на хората при стартиралата отново програма за саниране на жилищата, смята архитектът.

Саниране стъпка по стъпка

Качественото саниране на дадена сграда обаче ще струва много скъпо на хората. За да е социално поносим този разход, се предлага той да се прави на части и разсрочено във  времето. Ако сега е сменена изолацията, то за пет години в тази сграда ще са икономисани средства за подмяна на прозорците, а след още известен период ще се мисли и за подмяна на покрива и изграждане на вентилационна система, обясни Генчев. Така след едно десетилетие сградният фонд у нас може да бъде подобрен значително и дори ще покрива част от критериите за нулево потребление на енергия.

Архитектът бе категоричен, че пасивните сгради в България в момента се броят на пръсти.

Работи се по пилотен проект в Габрово за създаване на детска градина с нулево потребление  на енергия, припомни Генчев. „Има обаче редица частни проекти, които доближават  изискванията на пасивните сгради. Сертифицирането им обаче струва много и собствениците  на домовете се отказват да дават допълнително средства“, добави аехитектът.

Какво е пасивна сграда?

Като цяло пасивната сграда не се различава на външен вид от стандартното строителство. В
нея обаче се използват материали за строителство, които опазват околната среда. Пасивната  къща има монтирана термопомпа, с която се отоплява през зимата и охлажда през лятото.  На покрива има поставени слънчеви панели, които произвеждат както електричество, така и топла вода. От изключително значение за пасивната сграда е и добрата изолация на стените,  която вече може да се прави и от материали, щадящи околната среда. Прозорците пък са  строен стъклопакет, за да не се губи през тях топлината. Свежият въздух се осигурява от  специална вентилационна система. В пасивните сгради има приятен климат, чист въздух,  ниска концентрация на въглероден диоксид, както и много по- малко алергени и шум в  сравнение с нормалните жилища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
ПИЧ
преди 9 години
Чичо Пей, казано е правилно в статията - 35 KW на кв.метър на година (това е обща енергия) а не само електроенергията. То е и същото ako се мери в kW/h, то трябва да умножиш KW * 8760 часа (часовете в годината) и да разделиш на квадратурата която ползва тази енергия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 5
4i4o_Pay
преди 9 години
Чета статията и коментарите по нея .... Уж хора компетентни, икономически грамотни, т.е. разбират кога и за какво им вземат бадява парите и после обясняват защо е станало така ... Приятели, 35kW на кв.м може да е мощността на джипа ви, но не и разхода на енергия в жилището ви. Енергията се измерва в kWh - киловат-часове. От объркване в мерните единици човек наистина може да претърпи големи загуби от всякакъв вид. Приятен ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Уважаеми, в къщи температурата не пада през зимата под 24 градуса.Все пак работя от вкъщи, така че температурният ми режим се поддържа 24/7 с изключение на пътувания.Бедата е че опитът от Германия от полезен ще бъде внесен в България като вреден, досущ като ВЕИ централите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Ironhorse
преди 9 години
Изразявам опасения в сметката за панелката, колко ще излезе ако се поддържа избраната от мен температура за жилището.Считам, че е занижена или хората стоят на студено, което не е далеч от истината.Изрично предупреждавам своите гости, през зимата да си носят къси фланелки, на невярващите давам мои.От всичкото изписано си мисля, колко огромен резерв има да намаля в пъти сметките си, въпреки че сегашната цена не ме бърка.Но уважаеми, ако направя външна изолация на 130 кв. апартамент плюс изолация на тавана, ми се чини че сметката не ще се покрие в близките 10 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
Ironhorse
преди 9 години
Ами направете сам сметката ...Колко ще ви струва да се отоплявате с климатик във всяка стая (за мен това са: хол, кухня, офис, детска, спалня, баня - в тези стаи имам радиатори), защото на мен ми струва 1000 лева на сезон, като камината я паля около 01.10 и се пригася на 01.05, средна температура в хола е 26-28 градуса по Целзий, в спалните около 22-24, в офиса 26-28, в банята 26-28. Аз съм живял на климатици и знам, че температурата от климатика е една от камината съвсем друга.Ако реално отоплявате посочените от мен стаи с климатик, то сметката за 6 месеца ще е около 2400 лв, т.е не по малко от 400 лв на месец за ток.Тази сметка с климатиците е по милост, защото реално ще бъде още по-висока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
deBill
преди 9 години
В Германия гледам 20см слагат вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Ми един кубик дъб отговаря на около 400 кг. при влажност 20 до 25 %.Горивната мощност на 1 тон дъб е около 4000 до 4500 kW ..Или 16*0,4 = 6,4 тона дървесина, равняваща се на около6,4*4250 (средно) = 27000 kWКато го разделим на 27000/130 се получава около 210 кWКато добавим и другите 35 kW, общо става 245 kW годишно на квадратен метър.Съгласен съм с Вас, че следва да си сложа поне къси ***, та да намаля потреблението си.Сериозно, сметката само показва колко е необходимо да се санират старите сгради и да се строят нови без да се пести от енергоефективност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 0
fras
преди 9 години
Абе, кои ли ги чете тия директиви.Кандидатствахме по проекта за саниране на сгради. Ние сме малка кооперация, от 2001 г., с 15 апартамента.Дадоха ни примерен проект. Предвидили 8 см. EPS, най-евтината мазилка, най-евтините битумни керемиди и др. подобни материали.Предложихме им да предвидят по-скъпи материали - не можело, държавата това плащала. Поне покрива да си е с истински керемиди, както е сега? Не може!Предложихме им да променят проекта с по-добри материали, като ние ще си доплатим разликата над евтините. Пак не можело, имало строителен надзор и трябва да се изпълни проекта.Абе, смешна работа. Явно целта е да се усвоят парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
Ironhorse
преди 9 години
Не е случайно, че именно в Германия паднаха монополите в жертва на предприетата политика за нулева консумация на енергия от сградите и въвеждането на умните електромери, за сгради, които произвеждат електричество и могат в зависимост от потреблението си да черпят или да продават.С това се обезсмисли съществуването на огромни енергийни центрове (централи) и далекопроводи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Ironhorse
преди 9 години
Ха,живея в кооперация в апартамент 130 кв.м., като има само добра дограма и вътрешна изолация.Средно годишно употребявам около 35 KW на квадратен метър, за осветление (енергоспестяващо) и електроуреди с енергиен клас ААА+.През лятото не ми се е налагало да включа и то само единия климатик за повече от 3 денонощия (горещниците) предвид, че дори само с вътрешна изолация, температурата в апартамента е доста по-ниска през лятото от външната.За зимата ползвам камина с водна риза, която ми *** около 12 до 16 кубика дърва на сезон, като формата в къщи е къс ръкав и ако може без ***.Дори да ми изгори 16 кубика дърва, това се равнява на 1050 лв. на отоплителен сезон.С 1000 лв. никой не може да отопли 130 кв.м. с климатици, до посочената от мен температура.Определено новите техмологии ще доведат не само до енергийна революция и смърт на концентрираните енергоизточници, но и ще допринесат за по-бързото обновяване на жилищния фонд, чрез бутане на старо и строеж на ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още