IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските купувачи на имоти у нас се оттеглят покрай кризата с Украйна

Българите започват все по-уверено да влагат средствата си в жилища, а не в депозити след банковата криза от лятото

15:20 | 27.11.14 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Руските купувачи на ваканционни имоти у нас са намалели значително тази година. Това обясниха от Националното сдружение „Недвижими имоти” (НСНИ). Отливът се дължи основно на политическите проблеми около кризата в Украйна, както и на поевтиняването на руската рубла.

В същото време обаче тяхното място заемат български купувачи на имоти, отчитат от сдружението. Причината е, че голяма част от българите в момента предпочитат да вложат парите си в имоти, а не в банкови депозити. Това се обяснява с банковата криза от лятото, както и с по-високата доходност от инвестициите в имот, посочи икономистът Александър Бочев от сдружението.

Според НСНИ в момента се очаква да има понижение на цените на имотите, строени специално за руски купувачи. В момента руснаците са се ориентирали към закупуване на градски имоти в района на Бургас и Варна. Причината е, че купувачите на апартаментите смятат да ги използват за по-дълги периоди от годината, а не само за почивка. Именно заради това им трябва и различна социална инфраструктура, каквато се предлага в големите градове, обясниха от сдружението.

Конкретно за Южното Черноморие в момента руските граждани са запазили интереса си към покупка на имоти единствено в района около Слънчев бряг. На останалите места има спад на сделките с до 7-8%.

И след като в момента пазарната ниша на руснаците се заема от български купувачи, то строителите трябва да обърнат внимание какви имоти изграждат. Важно е имотите да се харесат на българските купувачи, изтъкнаха от сдружението.

Не по-различно е и положението по Северното Черноморие – там традиционно пазарът на ваканционни имоти е по-слаб, а в момента руските купувачи също са се ориентирали към покупка на жилище в градските зони около Варна. Като цяло жилищният пазар в морската столица се развива добре и заради миграционните процеси на българи от Североизточна България към града, обясни Добромир Ганев от НСНИ. Най-голямо остава търсенето на имоти в района между Варна и Златни пясъци.

Ганев добави, че за деветте месеца на годината се наблюдава спад в търсенето на имоти и по Северното, и по Южното Черноморие. Увеличение има единствено при търсенето на имоти в София. Надяваме се през последното тримесечие да има ръст на сделките, за да може да се запази тенденцията от последните години за подобряване на пазара, допълни Ганев.

Според него в момента се търсят повече функционални жилища. Новото строителство е най-популярно сега, но купувачите имат завишени изисквания към имотите. Това затруднява до известна степен продажбите. В същото време има български семейства, които предпочитат да си купят имот и да вдигнат къща по свой проект.

Доходността движи пазара на имоти в София

При пазара на имоти в София пък най-важна е доходността, обясни още Александър Бончев. Според него в момента се забелязва съживяване на пазара на инвестиционни имоти. Отделно и доходността от отдаване под наем на жилище в момента е два пъти по-изгодно, отколкото ако човек си държи парите на депозит в банката. Доходността от наем в момента е между 6 и 6,5%. В столицата се наблюдава и ръст в сделките с жилищни имоти, каза още Бончев.
Според него тенденцията за вложения в имоти ще продължи и през 2015 г.

Наблюдава се и засилен интерес към покупката на парцели в района около София. Най-хубавото в момента на пазара е, че имаме уравновесяване на вижданията за купувачи и продавачи. Това дава възможност за по-дългосрочно планиране при новото строителство, смята Бончев.

Купувачите на жилище вече не гледат само цената на имота, но и неговата локация. Тази тенденция бе изчезнала в последните години покрай кризата, обясниха специалистите.

От НСНИ отчетоха още, че все по-голяма част от хората са готови да закупят имот на зелено. В същото време има трудности при продажбата на луксозни жилища, в които общите части например не са поддържани на добро ниво.

Повече фирми искат да се нанесат в бизнес сградите

В същото време през последните две години има и сериозно развитие на пазара на бизнес имоти в София. Заетостта в новопостроените бизнес центрове е изключително висока. Много фирми предпочитат да се изнесат от старите жилищни сгради и да се преместят в центровете, обясниха още от сдружението. Оттам посъветваха строителите да свият отдаваните под наем бизнес площи. Причината е, че на по-малките фирми, които искат да са в бизнес центъра, не им е необходимо да наемат цял етаж, а само части от него.

Има клиенти, които все повече търсят бизнес площи за краткосрочно наемане – само за няколко месеца или дори за няколко дни през седмицата, обясни Даниела Грозева, която е член на управителния съвет на сдружението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 7 rate down comment 1
sisi333
преди 9 години
Госпожо Beck аз като брокерка на недвими имоти в Влас Несебър Сл.бряг Равда Бургас работеща основно с руски клиенти мога да ви гаранирам че в продължение на 12 години нямаме нито един Руски клиент купил апартамент с кредит ! За разлика от Англичаните това е факт при Руснаците! Така че по добре правете коментари за нещо по което сте компетентна . А може би ще привлечете турски инвеститори в вашият и така турско-циганизиран град да ви коригират още повече расата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 1
jeger
преди 9 години
разбрахме че си шуменска туркиня ! Аиде оди в джамията на центъра на града и постели килимчето за молитва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 3 rate down comment 4
Веск
преди 9 години
В Русия кредитите в евро/долари и в рубли са на много различни лихви - двойна е лихвата в рубли, а не като у нас. Малко или много у нас идваха по-бедни руснаци. Голяма част държавни служители. Богатите си ходят по Италия, Испания, Гърция, Кипър, Турция. Никога не сме били в състояние да ги конкурираме за по-богати клиенти. Реално всеки взел нисколихвен доларов кредит в Русия сега е притеснен и трябва да продаде или да прехвърли кредита в рубли със загуба естествено. Това е обективен проблем. Другото е , че и вожда им ги подтиква. Между другото САЩ си увеличават търговията с Русия насред кризата с Украйна и въпреки санкциите, а ние гризем дръвцето. Необходимо е устойчиво развитие на Черноморието, а не люшкане англичани-руснаци. Може би руски кметове във Варна и Бургас ще го осигурят - то и без това нищо у България не е българско вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 2
Веск
преди 9 години
Бихте ли проверили процента на *** в Шумвн и в Бургас - ей така за справка и пасле да ни светнете. Може и за процента на турците да си говорим, но е просташко. Между другото турците като ходят и работят по чужбина се връщат в родината си България и си строят къщи , а великите българи гледат да се докопат до чужбина за да забравят род и родина. Кой е за обиждане тук? Интересно дали сте проверявали съотношението на обявени работни места към брой население в областните градове. Коментирайте тогава. Като гледам обявяваните заплати в Бургас и работните места доста злъч се очертава наистина. Минималните цени се оттласкват от дъното - признак за край на кризата и само предполагаем индикатор за поскъпване - за сега. Това, че не знаем как да развиваме Черноморието си без руснаци и парите им не е проблем на руснаците. Между другото най-големият някога завод в Шуменска област е с руски инвестиции, но най-успешния - Алумина е с турски. Факти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 2
Konchita Evro
преди 9 години
Сега вие Българите ще идвате в Австрия да ми въртите тутурутки ! Като сте *** и изпуснахте чичковците паричковците от Москва сега ще ми слугувате тук в Австрия и аз ще ви праскам отзад
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 1
varna333
преди 9 години
Госпожо Бекри Шукриева в вашият турски град може и да няма руски инвеститори но ние който живеем по черноморието виждаме за какво става въпрос. Отливът на руски купувачи е много осезаем за черноморието а за вас в шумен може и да доиде някой турски инвеститор да ви купи джамията в центъра на града
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 2
sisi333
преди 9 години
Хубаво е човек да коментира нещо когато е в сферата на тези неща .Госпожо от шумен ясно е че в вашият цигано-турски град инвестиции от руснаци не е имало и няма да има и понеже не сте в час да ви кажа че наемите в Бургас в някой райони дори изпреварват теи в София говорим за наеми на апартаменти от 500 до 1000 евро на месец
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
sisi333
преди 9 години
Темогат да започват и от 50 ама няма кой да ги купува .Руските клиенти никога не са купували миризливите панелки в Изгрев и Славейков . Руснаците искупиха всички нови обекти в Зорница комплекът Перла който е само руски новият блок на пантеона който е 98% собст. руснаци. Панелните за неграмотните тук не са обект за инвестиция от руските граждани . В Москва панелните блокове масово се събарят и на тях се строят нови тухлени кооперации. Така че инвестициите на руснаците бяха насочени към новото строителство и то в ликвидни райони . За какъв шумен ми пишеш кой ще инвестира в турски град без море и безработица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 2 rate down comment 6
skeptika
преди 9 години
ти може да пишеш каквото искаш , но българинът вярва само на онова което му харесва !докато узрее - вече е изгубил .......Поскъпването е повсеместно..Кризата отиде при Купувачите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Веск
преди 9 години
В Бургас преди 1г. гарсониерите в Славейков и Изгрев започваха от 40 000 лева, сега са от 45 нагоре. Няма руснаци, има българи. Между другото и у Варна е подобно. В Шумен по центъра също няма изгодно вече. Варна изостава с новото стр., но това се ще компенсира. Естествено по възвращаемост от наем Сф води. Кой купил, купил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още