IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Боевете в Донбас се подновиха

Над 20 души загинаха в региона през последното денонощие

15:20 | 04.06.15 г. 4
<p>
	Пазар в Донецка област беше изпепелен след сблъсъците.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Пазар в Донецка област беше изпепелен след сблъсъците. Снимка: Ройтерс

Над 20 души, от които поне петима украински военни и още толкова цивилни, загинаха в Източна Украйна след кървав сблъсък между военните сили на страната и бунтовниците в региона на Донецк.

Киев обвини сепаратистите, че са започнали голямо настъпление с повече от 10 танка и 1000 души срещу позиции на правителствените сили в Мариинка. Бунтовниците отрекоха тези обвинения, но потвърдиха, че край Мариинка се водят боеве, съобщава Dnes.bg.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) съобщи още снощи, че е забелязала придвижване на голям брой тежки оръжия на контролираните от Донецката народна република територии. Наблюдателите са видели 8 бронирани машини да се насочват на запад, както и военен камион, транспортиращ 122 мм гаубица, и пехотна колона.

Мисията на организацията в Донецк посочи също, че между 4,30 ч и 4,40 ч сутринта в сряда е чула около 100 артилерийски изстрела от район на 1 до 5 км от Донецк, както и изстрели от ракетни установки "Град".

Украинското министерство на отбраната съобщи вчера, че сепаратистите, използващи танкове и артилерия, се опитали да превземат позиции на правителствените войски близо до Мариинка, на изток от град Донецк, който е под контрола на бунтовниците. След 12-часови боеве бунтовниците били отблъснати, добави министерството.

Според руското издание Утро.ru мирното споразумение от Минск изглежда е близо до своя крах. С безпокойство се прие изявлението на председателя на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Валентина Матвиенко.

"Не изключвам да възникне необходимост от провеждане на допълнително, извънредно заседание на Съвета на федерацията, затова ви моля да не заминавате надалеч и да поддържаме контакт", цитира "Комерсант" по материали на Интерфакс думите на Матвиенко.

Ситуацията в Източна Украйна предизвика резки движения на капиталовия и валутния пазар в Русия през първата половина на деня. Водещият индекс на руската фондова борса записа спад от 2,5 на сто в началото на сесията, но впоследствие се възстанови от загубите. Рублата пък изгуби около 2 на сто спрямо щатския долар, но също успя да навакса част от загубите, пише Financial Times.

Същевременно в една от редките си публични изяви Игор Гиркин, бивш военен командир на бунтовниците в Източна Украйна, коментира, че регионът преживява битки, невиждани от началото на тази година. Възобновяват се и боевете в районите на градовете Горловка и Дебалцево.

Подемът на насилието идва в момент, в който Европейският съюз (ЕС) започна да обсъжда дали да затегне санкциите срещу Русия, чийто срок изтича през юли. Висши представители на ЕС са все по-уверени, че санкциите ще бъдат удължени с една година, за да има време за преглед на мирното споразумение от Минск.

Такова решение би нанесло удар върху Москва, която разчита на Франция, Италия и Испания – най-гласовитите поддръжници на смекчаването на санкциите, за да се успокои ситуацията в Украйна.

Въпросът се очаква да бъде повдигнат и на заседанието на Г7, което ще се състои през почивните дни в Мюнхен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
0pk
преди 8 години
Те взеха решение, ама сега да видим кои ще се навият. Щото принципно като ти влезе чужда войска в държавата му викат окупация :]То и не се знае, може и руски войски да поканят :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
sssaaa
преди 8 години
Успокойте малко топката.Украйна взе решение да разположат чуждестранна военна сила в страната си за да опазят мира.Хайде "честито", ако това стане ще имаме сериозен конфликт и това ще даде официален СТАРТ на Русия да щормува Украйна с цел превенция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 6
LuckyYou
преди 8 години
Абсолютно. А мирната украинска армия си седи и изведнъж е нападната, точно в навечерието на решението дали да се продължат санкциите или не...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 8
0pk
преди 8 години
Абе тия проруски сепаратисти работят срещу Путин мааму стара, таман "идва момент, в който Европейският съюз (ЕС) започна да обсъжда дали да затегне санкциите срещу Русия" и тез сепаратисти почват да нападат укропите, за да може ЕС да наложи още санкции на Русия. Тез хора май работят за Фашингтон, а? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още