IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драги: Убеден съм, че Гърция ще изплати транша си в понеделник

Необходимостта от облекчаване на гръцкия дълг е неоспорима, смята президентът на ЕЦБ

17:52 | 16.07.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Драги:&nbsp;&bdquo;Който казва, че е трябвало отдавна да спрем ELA, не уважава нашия мандат. Не зависи от нас да решим кой ще е член на еврозоната и кой &ndash; не. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Драги: „Който казва, че е трябвало отдавна да спрем ELA, не уважава нашия мандат. Не зависи от нас да решим кой ще е член на еврозоната и кой – не. Снимка: Ройтерс

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги определи като „неоспорима“ нуждата да бъде намалено дълговото бреме на Гърция, което вече възлиза на около 180% от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.  По думите му обаче въпросът сега е как може да бъде предприето дълговото облекчаване в правната рамка на еврозоната. Според него точно това трябва да е в центъра на дискусиите през следващите дни.

По-рано днес ЕЦБ днес реши да увеличи спешната ликвидна помощ за гръцките банки с 900 млн. евро за една седмица. Преди това таванът на програмата ELA (Emergency Liquidity Assistance) бе замразен на равнище 88,6 милиарда евро. С днешното увеличение той става 89,5 милиарда евро. 

„Днес положението е различно. Свидетели сме на поредица от положителни новини - одобрението на пакета за мостово финансиране, гласуванията, различни гласувания в различни парламенти, което възстанови условията, необходими за повишаване на ликвидната помощ", посочи той. По думите му желанието за ликвидност, изразено от гръцката централна банка, е изпълнено напълно и изцяло. Според Bloomberg обаче Централната банка на Гърция е помолила за увеличение на лимита с 1,5 млрд. евро. 

Същевременно Драги отхвърли критики, че ЕЦБ е трябвало отдавна да преустанови предоставянето на спешни кредити на гръцките банки по линията ELA. „Който казва, че е трябвало отдавна да спрем ELA, не уважава нашия мандат. Не зависи от нас да решим кой ще е член на еврозоната и кой – не“, заяви той. 

От друга страна той защити решението на Борда на ЕЦБ за замразяване на тавана на ELA след края на втората спасителна програма. „Снабдяването с ликвидност никога не е било безусловно и неограничено“, каза той. Днешното решение за увеличение на тавана и било взето по същите критерии, както и решението за замразяване на ELA.

През следващите дни съветът на ЕЦБ ще проследява внимателно политическото развитие в страната и неговото влияние над качеството на държавните облигации, коментира Драги. ЕЦБ ще следи и нуждата от ликвидност на гръцките банки, но не иска да предизвика "нов щурм към банките", поясни той.

Президентът на ЕЦБ отбеляза, че централната банка на еврозоната продължава да действа с презумпцията, че Гърция е и остава членка на еврозоната. Той отхвърли критиките, че ЕЦБ е предизвикала масовото теглене на пари от гръцките банки, като заяви, че спешното финансиране от Франкфурт е превишило отлива на депозити.

Драги е убеден, че в понеделник Гърция ще спази задълженията си към ЕЦБ и ще върне 3,5 милиарда евро. Същевременно той отбеляза, че е трудно да се каже кога ще бъде премахнат капиталовият контрол. „Капиталовият контрол и банковата ваканция са приоритет и задача на гръцките власти“, отчете той.

Драги призова и за по-голяма европейска интеграция. „Винаги съм казвал, че съюзът е несъвършен", отбеляза той, подчертавайки крехкостта и уязвимостта му, докато не бъде завършен.

Драги даде редовна пресконференция след днешното заседание по паричната политика на ЕЦБ, на което институцията реши да запази исторически ниската си лихва от 0,05 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Защо българските милиарди се крият в офшорни зони?(и коментар 1) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Жак Атали е икономист и автор на много книги ''Евреите ,светът и парите'' и не му вярвам заради написаното тук - http://***.globaledemokratischeunion.com/богопомазаните-ес-елити/Иначе много хубаво го е казал тук - http://e-vestnik.bg/13784/zhak-atali-vsichki-razoreni-sled-10-godini/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
те еврата не ги дават на банкноти ами драги пише от клавиатурата 7млрд и готовоо...а дори и да са на банкноти предполагам 4е със самолет ги доставят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 7
Атанасио
преди 8 години
ЛИЦЕМЕРИ - прехвърлят си отговорността до колективна безотговорност но ''системата'' ще се взриви и те се надяват да не е по тяхно време което е страшно ако наистина си мислят това и Жак Атали го казва хубаво - http://e-vestnik.bg/13784/zhak-atali-vsichki-razoreni-sled-10-godini/Сегашната финан.система е основана на грешни основи и заради лихварството трябва непрекъснат растеж а това е невъзможно и проф.Джефри Сакс съветник на ген.секретар на ООН също го казва(и коментар 2) - http://darikfinance.bg/***/111777#commentsКазано кратко знам как да се оправи всичко и трябва синхронизация на ниво Г-20 и ООН - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1630500093894885Не мога да заповядам на държавите да вземат правилните мерки затова пиша и преповтарям с цел да информирам повече хора а те още хора като геометрична прогресия за да има силно гражданско общество за да вземем мерки и следим ,и натискаме държ.власти да действат правилно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
крас
преди 8 години
ДА ТАКА Е. ЩЕ ИМ ПИШЕ НА СМЕТКАТА 7 млрд ? които трябва да върнат след наколко месеца, а реално ще получат само 1,5 млрд ? !Голяма далавера , нали?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още