IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган планира промени в кабинета, за да оптимизира управлението на икономиката

Решението е част от усилията му да ускори взимането на решения и да увери пазарите, че министрите работят в една посока

22:42 | 18.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган иска да оптимизира икономическия си екип, след като стане лидер на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в неделя. Решението е част от усилията му да ускори взимането на решения и да увери пазарите, че министрите работят в една посока, предава Ройтерс, позовавайки се на свои източници.

Ердоган се завръща на лидерската позиция в партията си, след като референдумът от миналия месец вдигна ограничението президентът да не принадлежи на политическа партия.

До скоро възприемана за един от най-обещаващите развиващи се пазари в света, Турция бе ударена от разпродаване на лирата заради опасения около разпад на институциите и бавното прилагане на обещаваните промени.

Високопоставен представител в ПСР казва, че е вероятно да има промени в кабинета, особено в икономическите ресори.

В момента вицепремиерът Мехмет Шимшек, който се харесва от инвеститорите, наблюдава Министерството на финансите, докато другият вицепремиер – Нуретин Чанъклъ, е отговорен за банките.

Икономическият министър Нихат Зейбеки е начело на международната търговия, а в кабинета има още три позиции, свързани с икономиката.

„Сегашното управление на икономиката изглежда съставено от различни гласове, което не позволява хармония и изпращане на ясни послания“, казва представителят. „Промените в кабинета може да доведат до позитивно възприятие от пазарите“.

Представители казват, че Ердоган ще председателства срещите за оценка и координиране на икономическата политика и нейното прилагане.

„Прави се оценка да се върне управлението на икономиката обратно в едни ръце, но последната дума принадлежи на президента Ердоган и министър-председателя Йълдъръм“, казва представителят.

Допреди две години имаше само един вицепремиер, отговорен за икономиката.

Инвеститорите остават скептично настроени обаче заради опасения, че правителството се фокусира върху растеж, зад който стои вътрешното търсене, вместо върху инфлацията, която удари над 8-годишен връх от 11,87% тази година.

„Позицията на фискалната политика със сигурност не показва, че на този етап има особено голямо желание за реформи“, казва Маник Нараин, стратег в UBS в Лонфон.

Управлението на инфлацията е критично важно, за да се отдалечи икономиката от зависимостта си от външното финансиране и да се повиши процента на спестявания.

Представител на ПСР казва, че властите действат твърде бавно в някои насоки.

Правителството взима някои проактивни стъпки в правилната посока по някои въпроси като фондове за гарантиране на средствата, но някои решения отнемат твърде много време, например за хранителната комисия. Икономиката няма време за губене“, допълва той.

Специална комисия бе създадена, за да се бори с инфлацията в цените на храните, които упорито се повишават.

Представители на управляващата партия казват, че очакваните министерски промени ще бъдат отчасти направени с идеята и за президентските и парламентарни избори през 2019 г.

Макар че постигнахме искания резултат на референдума, значителна част от населението гласува срещу него. Получихме посланието, трябва да намерим решение на умората на организацията и кабинета“, казва източник, близък до Ердоган.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още