IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският банков регулатор разследва две гръцки банки

Проверката е заради сигнали на акционери за възможни нередности при набирането на капитал през 2015 г.

21:10 | 09.03.16 г.
Европейският банков регулатор разследва две гръцки банки

Две от гръцките банки се разследват от банковия регулатор на еврозоната заради рекапитализацията на банковия сектор от миналата година, която е част от третата спасителна програма за Гърция, съобщава FT, като се позовава на анонимен източник от банковия сектор.

Най-големият гръцки кредитор Piraeus Bank и петият по големина негов конкурент Attica Bank се проверяват от единния надзорен механизъм на Европейската централна банка (ЕЦБ). Разследването е заради сигнали на акционери в двете финансови институции за възможни нередности при последния кръг от набирането на капитал.

Два екипа одитори на банковия надзор още този месец ще пристигнат в Атина.

Единният европейски банков надзор наблюдава четирите систематично важни за Гърция банки, сред които е и Piraeus. Централната банка на страната отговаря за останалите, включително и за Attica, но ще си сътрудничи с банковия регулатор на еврозоната при проверката.

В зависимост от резултатите от проверката двете банки могат да бъдат принудени да наберат допълнителен капитал, за да изпълнят изискванията на ЕЦБ. Вероятно ще стартират и дисциплинарни процедури срещу ръководствата на банките.

След стрес тестовете на ЕЦБ и гръцката централна банка петте най-големи банки в Гърция се ангажираха през миналата година да наберат 7 млрд. евро капитал от необходимите 14,4 млрд. евро. Останалите 7,4 млрд. евро бяха осигурени от държавния гръцки фонд за спасяване на банките.

Гръцките банки се наложи да набират допълнителен капитал заради протължителния отлив на депозити, наложените мерки за капиталов контрол и ръста на необслужваните кредити. И докато другите банки се справиха успешно, Piraeus и Attica не са постигнали целите си от съответно 1,34 млрд. евро и 750 млн. евро.

Източниците на изданието посочват, че на Piraeus не са достигнали 500 млн. евро и „дупката“ е запълнена с помощта на две конкурентни банки и гръцки конгломерат. Няколко от кредитополучателите на банката са превърнали обезпеченията по техните заеми в капитал в замяна на отписване на заемите при привлекателни условия.

Според анализатори това не е първият път, при който гръцка банка прибягва до подобни практики. В свое становище Piraeus посочва, че европейският надзорен орган ще проведе „стандартна одитна процедура заради оплакване на акционер за набрания през ноември 2015 г. капитал“.

Attica Bank пък се разследва заради евентуална нелегална държавна помощ, тъй като правителството на СИРИЗА е принудило мениджърите на две държавни компании да участват в набирането на капитал за банката. Eydap, ВиК компанията на Атина, е инвестирала 20 млн. евро, въпреки опозицията на борда на директорите, като решението е одобрено на извънредно събрание на акционерите.

Международното летище в Атина също е инвестирало близо 10 млн. евро. Първоначалните планове са били летището да участва в процедурата по набиране на капиткал с 30 млн. евро, но един от чуждите миноритарни инвеститори – канадският Public Sector Pension Investment Board, е блокирал решението.

Въпреки офанзивата, на финансовата институция все още не ѝ достигат 68 млн. евро. Банката също посочва, че европейският надзор ще проведе стандартен одит. ЕЦБ и гръцката централна банка отказват коментар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още