IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Frontex подсилва охраната на гръцките острови

Агенцията разположи 293-ма свои служители и 15 плавателни съда по външните граници на Гърция

20:57 | 29.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Frontex подсилва охраната на гръцките острови

Европейската агенция Frontex разположи 293-ма свои служители и 15 плавателни съда на гръцките острови, съобщават на сайта си от агенцията. Целта на операцията е да подпомогне южната ни съседка в ограничаването на потоците от бежанци.

По данни на ООН през 2015 година по море в Европа ще влязат към 893 хил. души, от които 776 хил. преминават през гръцките острови. Според статистиката на Международната организация за бежанците над 3,6 хил. души са загубили живота си в опит да влязат в Европа през Средиземно море.

Служителите на Frontex ще помагат на гръцките власти при идентификацията на влизащите в страната бежанци, както и за снемането на пръстовите им отпечаци. Агенцията е изпратила преводачи и специалисти при издаване на документи за самоличност.

В своето съобщение от европейската охранителна агенция уточняват, че ще изпратят още свои служители, допълнителни превозни средства и друго техническо оборудване. Очаква се броят на служителите да нарасне до 400 души.

Решението за операцията на Frontex в Гърция беше взето по време на срещата на лидерите на Западните Балкани с европейските власти. Тогава Атина отнесе множество критики, че не охранява добре външните си граници и така излага на риск Шенгенското пространство. Дори се заговори за временно изключване на южната ни съседка от споразумението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още