IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърватия е предприела предварителни стъпки за LNG терминал в Адриатическо море

Работата включва проучвания и сондаж на морското дъно около остров Крък и ще продължи до 25 септември

20:29 | 18.08.17 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Хърватия е започнала предварителни подводни работи в северната част на Адриатическо море, което е първата конкретна стъпка в изграждането на дълго отлагания терминал за втечнен природен газ (LNG), част от усилията на Европейския съюз (ЕС) да засили енергийната си сигурност и да намали зависимостта си от руски газ, съобщава EurActiv.

LNG Hrvatska – местна компания начело на проекта, е потвърдила за хърватския ежедневник Novi List, че работата включва проучвания и сондаж на морското дъно около остров Крък, за да се тества колко е сигурно. Процесът ще продължи до 25 септември.

ЕС постави терминала в Крък в списъка си с проекти от общ интерес, тъй като цели да диверсифицира източниците на доставки на газ и да намалява зависимостта от руски газ. Брюксел влага 101,4 млрд. евро, което е почти 30% от оценяваната стойност на проекта.

Капацитетът на LNG терминала, който се очаква да бъде завършен през 2019 г., се оценява на 2 млрд. куб.м. газ годишно, като Хърватия ще таргетира собствения си пазар и пазарите в Централна Европа.

Страната първоначално целеше построяването на наземен терминал с три пъти по-голям капацитет, а не плаващ. Плановете обаче са отложени в зависимост от бъдещето търсене на газ в Европа.

LNG проектът в Адриатическо море е замислен преди повече от десетилетие, но първата концепция се провали, тъй като бавното взимане на решения в Хърватия обезкуражи първоначалните инвеститори.

В другия край на Европа Полша отвори първия си LNG терминал на пристанище Швиноуйшче в Балтийско море през 2016 г. Полша и Хърватия подписаха споразумение за изграждането на газовия коридор север-юг, който би трябвало да бъде завършен до 2-3 години и ще позволява пренасянето на газ между двата терминала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 5
MZ/X
преди 6 години
ЕС внася само 25% от газта от Русия, така че само този терминал, може да намали с 4% газта внасяна от Русия. От както Литва направи LNG терминал Газпром се принуди да намали цените си с 25% :) 10-12 LNG терминала могат при нужда да заместят целият внос от Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 6
rumeni72
преди 6 години
"Капацитетът на LNG терминала, който се очаква да бъде завършен през 2019 г., се оценява на 2 млрд. куб.м. газ годишно. " как ще намалиш зависимоста от руски газ с терминал който капацитета му е под 1% от общото потребление в Европа. Ми то потреблението в България е повече от този терминал. Вий чупите ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 2
THE TRADER
преди 6 години
"Брюксел влага 101,4 млрд. евро, което е почти 30% от оценяваната стойност на проекта."Виктория, аз съм наясно, че не си много умна, но, ако работиш в сайт, като този, който вече не е много критерий, заради такива като теб, но... трябва да внимаваш много, какви глупости пишеш!!! Иначе изобщо не пиши!!! Защото с цифрите не може да се пише едно към гьотуре... Ако си куха лейка, то отивай да поливаш краставиците, а не се упражнявай в оригиналност тук!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още