IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа с нови мерки срещу мигрантската вълна

Македония обмисля да построи ограда, за да спира бежанците, а унгарската армия започна учения по границата

16:51 | 10.09.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	Унгарски служители продължават с монтирането на граничната ограда. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Унгарски служители продължават с монтирането на граничната ограда. Снимка: Ройтерс

Бежанската вълна продължава да притеснява редица страни от Източна Европа. Македония например възнамерява да построи ограда по границата си с Гърция, с която да се предпази от бъдещ ръст в наплива на бежанци от юг. Това става ясно от интервю на външния министър Никола Попоски за унгарското бизнес издание Figyelo, цитирано от Ройтерс.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски реши да започне строеж на 30-километрова ограда по границата на България с Турция, а след това бе решено съоръжението да бъде удължено. 

В своето интервю за унгарското бизнес издание Попоски коментира, че Македония може би също ще има нужда от "някаква форма на физическа защита", въпреки че това не би било дългосрочно решение. "Ако се вслушаме в това, което Европа иска от нас, ще имаме нужда от това. Или войници или ограда, или комбинация от двете", казва Попоски.

Междувременно западноевропейски държави, като Франция и Германия, остро критикуваха решението на Унгария да построи ограда, дълга 175 км и висока 3,5 метра по границата със Сърбия, която да не позволява на бежанците да преминават произволно на територията на европейската държава.

Също в четвъртък стана ясно, че армията на Унгария е започнала учения в подготовка за бъдещата ѝ роля в охраната на южната граница в опит да се спре притокът на бежанци. Будапеща възнамерява да изпрати войници, за да помогнат на полицията на границата, където хиляди имигранти пристигат от Сърбия всеки ден.

Междувременно властите в Унгария съобщиха, че очакват още 40 000 бежанци следващата седмица. Само през тази нощ близо 3500 души са преминали от Унгария към Австрия, а унгарската полиция съобщи, че е заловила рекордните 3321 души на границата в сряда вечерта. 

В ранните следобедни часове в четвъртък австрийската жп компания Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) преустанови движението на влакове между Австрия и Унгария. На уеб страницата си компанията обосновава решението с "масивното пренатоварване" на идващите от Унгария влакове. В нощта срещу четвъртък броят на идващите от източната съседка имигранти отново е скочил значително. 

Преди дни пък Ройтерс предаде, че Унгария и България обмислят възможността да издигнат висока 5-6 метра стоманена ограда по участъци от своите граници, подобна на оградата по границата на Израел с Египет. Двете страни са направили предварителни проучвания за евентуална покупка от Израел на елементи за ограда, казва източникът, пожелал анонимност поради деликатността на преговорите.

Редица имигранти бягат от конфликти в страни като Сирия и Либия и се опитват да преминат през Унгария до Германия, Австрия и Швеция, които имат по-либерални закони по отношение на даването на убежище. 

Всичко за бежанската вълна четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Глупаците от ЕС и НАТО унищожават света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
power grid
преди 8 години
Глупаците от ЕС и НАТО унищожават света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още