IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Варуфакис иска да реформира еврозоната

Гръцкият финансов министър е разработил план от четири точки за решаване на дълговата криза

08:30 | 16.02.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Янис Варуфакис има свое виждане за реформирането на еврозоната. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Янис Варуфакис има свое виждане за реформирането на еврозоната. Снимка: Ройтерс

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис е очертал своята концепция за решаване на дълговата криза в еврозоната. Според материал на германското списание Spiegel Варуфакис, заедно с двама англосаксонски икономисти, формулира план от четири точки за реформиране на валутния съюз.

Гръцкият министър предлага стратегия, която освен другите неща предвижда и създаването на общоевропейска социална програма. Тази програма трябва да бъде финансирана от националните централни банки.

Освен това се предлага Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ) да може да придобива в бъдеще дялове от отслабените банки. Според предложението на Варуфакис Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да поеме част от задълженията на задлъжнелите страни и да издава облигации, с които да се финансира една мащабна инвестиционна програма.

Освен това Варуфакис предлага създаването на европейска социална програма. Парите за нея трябва да дойдат от националните банки, като те предоставят средства от лихвите по кредитите. 

Тезисите си гръцкият финансист възнамерява да публикува до края на месеца под заглавие "Скромно предложение за решаване на еврокризата", пише още Spiegel.

Опитът на финансиста да представи нов модел се осветлява в момент, в който се прокрадва предпазливо сближаване между позициите на гръцкото правителство и Европейския съюз (ЕС). През уикенда като част от срещата на върха на ЕС в Брюксел бяха проведени предварителни дискусии за модифицирана спасителна програма. Финансовите министри от еврозоната възнамеряват да обсъдят новия вариант в понеделник в Брюксел.

Тъй като новото ляво правителство на Ципрас отхвърля съществуващата спасителната програма, обвързана със строги изисквания за икономии и реформи, рамката за по-нататъшната помощ трябва да бъде предоговорена. Гръцкото правителство възнамерява да преговори около 30 на сто от програмата. В своята управленческа декларация Ципрас обеща ръст на минималните работни заплати и назначаване на работа на "несправедливо"  съкратените в публичния сектор.

Програмата изтича в края на месеца. Без допълнителна помощ Гърция може да фалира, смятат експерти. Едно евентуално изпадане в несъстоятелност ще бъде придружено от милиардни загуби за другите държави от еврозоната.  

Още по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Сините камъни
преди 9 години
Да не не ни преотстъпваш печатната машина?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 6
dr.5rov
преди 9 години
И аз имам няколко добри предложения как да се реформира еврозоната, така че длъжниците да не си развалят рахатлъка. Имам също и добри идеи как да заживеем в охолство тук, без изобщо да си мръднем пръста. Все пак Европа ни е насреща и трябва да ни разбере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още