IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Казахстан понижи основния лихвен процент за трети път тази година

Стабилизирането на валутата върна увереността, че резкият скок на инфлацията до 8-годишен връх вече е овладян

15:24 | 03.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Казахстан неочаквано понижи основния си лихвен процент за трети път тази година, след като стабилизирането на валутата върна увереността, че резкият скок на инфлацията до 8-годишен връх вече е овладян, съобщи Bloomberg.

Лихвата беше понижена с 50 базисни пункта до 12,5 на сто, като шестима от общо седем икономисти, анкетирани от Bloomberg очакваха банката да се въздържи от действия, а само един прогнозираше понижение до 12%.

Централната банка се върна към политика на облекчения след кратка пауза през август. Най-голямата икономика в Централна Азия преминава през най-лошата си година от 1998 г. Макар че ръстът на потребителските цени се забавя, темпът остава в горната част на целевия диапазон.

„Най-важното нещо в момента е да се насърчи слабата икономика на Казахстан, като се понижат лихвените проценти и като се увеличи кредитирането“, коментира Айвар Байкенов, директор на звеното за управление на активи в Kazkommerts Securities. По думите му очакванията за инфлацията се понижават. 

След като прие плаващ валутен курс през август 2015 г. централната банка в Казахстан тази година трябваше да повиши лихвения процент до 17%, за да спре разпродажбите на казахстански активи. През май и юли ставката беше понижена с общо 4 процентни пункта.

Поскъпването на казахстанското тенге помага за овладяване на инфлацията. През 2015 г. то беше най-зле представящата се валута след азербайджанския манат. След като поевтиня до рекордно дъно на 21 януари тази година тенгето поскъпна с 15% спрямо долара.

Перспективата пред цените се подобри след изненадващото понижение на лихвения процент през юли. Инфлацията на годишна база през септември се понижи до най-бавния си темп от април. Ръстът на потребителските цени се забави от 17,6% през август до 16,6% през деветия месец на годината.

22,5% от населението на Казахстан очаква инфлацията да се забави още, като този дял е най-малкият от февруари насам.

До края на годината централната банка прогнозира, че инфлацията ще се забави до диапазона 6-8%. По-рано институцията начело с Данияр Акишев твърдеше, че ще понижи лихвите, само когато индексът на потребителските цени се върне в тези граници.

Правителството на Казахстан, където добивът на петрол генерира около 15% от БВП, залага в проектобюджета за 2017 – 2019 г. средна цена на петрола от около 35 долара за барел и курс на валутата 360 тенге за долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още