IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WSJ: Гърция няма да плати транша си към МВФ

По-рано през деня страната плати вноска към Европейския фонд за финансова стабилност

19:28 | 29.06.15 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
WSJ: Гърция няма да плати транша си към МВФ

Гърция не възнамерява да плати във вторник транша си към МВФ, който е на стойност над 1,54 млрд. евро, пише Wall Street Journal, позовавайки се на правителствен източник. Новината бе потвърдена и от Dow Jones.

Какви биха били последиците, ако Гърция наистина не плати транша? В МВФ ще се задейства процес от няколко етапа.

Непосредствено след вторник институцията ще предупреди страната, че трябва незабавно да погаси задълженията си. Докато не се случи това правителството в Атина няма да има достъп до други ресурси на фонда. При това трябваше да се изплатят около 19 млрд. долара по една изтичаща в края на март 2016 г. помощна програма. 

Две седмици по-късно ръководството на МВФ ще направи нови постъпления към финансовия министър на Гърция Янис Варуфакис, за да го убеди, че положението е сериозно. След месец и ръководителят на МВФ Кристин Лагард следва да уведоми официално Борда на директорите на МВФ за забавата в плащането. Въпреки това обаче преди дни Лагард заяви, че няма да изчака месец, а в случай на забавяне ще уведоми борда веднага. 

Два месеца по-късно Лагард следва да предаде на Борда официална писмена жалба срещу забавянето на плащането. И едва след три месеца предстои публикуването на формалното обявление на МВФ. В него ще се установи, че Гърция ще бъде отрязана от каквито и да е програми на фонда и няма да може да ползва вече договорени средства, докато не плати пропуснатите задължения.

В дългосрочен план страната е заплашена и от процес, а след 18 месеца – от отнемане на правото на глас в МВФ. Ако до 24 месеца отношенията с институцията не бъдат поправени, Гърция може да бъде изключена от МВФ. 

Наскоро от МВФ припомниха, че са получавали плащания от Гърция в същия ден, когато е бил падежът по дълга. Говорителят на фонда Джери Райс посочи пред репортери в четвъртък във Вашингтон, че Лагард вероятно ще уведоми Изпълнителния съвет своевременно, ако Гърция пропусне плащане, с оглед на важността на случая, вместо да изчака един цял месец.

На Гърция бяха обещани общо 48,1 млрд. евро от МВФ. От тези средства 16,3 млрд. евро предстоеше да бъдат платени до март 2016 г., при условие, че Атина успешно проведе втората икономическа стабилизационна програма.

Страната обслужваше дълга си в срок до този месец, когато се възползва от възможността да обедини четири плащания към Фонда на обща стойност 1,6 млрд. евро, които да бъдат платени на края на месеца. По-старите дългове на МВФ са при лихва 3,5 процента, което превишава лихвата по спасителните заеми от еврозоната.

По-рано през деня пък стана ясно, че страната e изплатила навреме вноската от 50 000 евро на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Новината съобщи германският Handelsblatt, позовавайки се на говорител на фонда. И макар че става дума за малка сума, преводът на сумата бе важен. Ако Гърция не бе платила сумата, то официално спасителният фонд трябваше да регистрира дефолт. Ето защо преводът на сумата се счита за знак за това, че правителството в Атина не желае допълнителна ескалация на напрежението.

По-рано днес стана ясно, че в неделя Гърция е поискала спешно от ЕЦБ искане за нови около 6 млрд. евро към националния фонд за финансова стабилност. В същото време се очаква ЕЦБ да продължи подкрепата си за гръцката банкова система до референдума на 5 юли, т.е. след края на програмата "пари срещу реформи", изтичаща във вторник в полунощ, съобщи Ройтерс, позовавайки се на източници, запознати с хода на събитията във Франкфурт и Атина. Централната банка на Гърция е поискала управителният съвет да увеличи с още 6 млрд. евро фонда за спешно подпомагане с ликвидност ELA (Emergency Liquidity Assistance), в който има 89 млрд. евро. ЕЦБ обаче е отказала искането.

Още по темата за гръцката криза четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 12 rate down comment 6
smart-ass
преди 8 години
Из речите на Ципурко, които ще отекват в съзнанието на гърците, докато трае пропадането до ново дъно:Другаре древно-олимпийски физкултурници и гюлетласкачки,Нашата партия шъ Ви пази от информационното затъмнение и "унизително-ултимативната пропаганда" на кредиторите, които искат да ни отнемат изконния блян за братската дружба с Европеййййския Съюз, която почива преди всичко на идеологочески принципи, а не на здрава икономическа логика... (продължава надолу)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 6
smart-ass
преди 8 години
Другарки и другаре, Ний "шъ" продължим да "сновеме като мотовилка" между Брюксел и Москва и "шъ" съ придържаме към примера на другара Живков да "цоца от 2 места", но Ний другаре гръцки пролетарии, понеже сме древна "циливилизация", "шъ" съумееме да седим на два високи стола едновременно и да "съ" задържим БЕЗ да "падаме на твърдо по гол ***".Ний, другаре, "шъ" сме (меко казано) като магаре на лед пред това да се унизим да клекнем със "свАлени ***". Направо "чугунени кратуни" шъ сме пред всичко що заплашва нашата власт, Партията, раздутия държавен сектор - и въобще - досегашния икономически строй "паразитизЪма". Вие другаре си подхващайте узото със сиртакито, а ние партийните другаре "шъ съ бориме" с пожарите в икономическата полИтика за благото на партията, народа и СОЦА! Да живее "ИнтернационализЪма и Европейската Идея"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 6
smart-ass
преди 8 години
Другарки и другаре,Ние категорично заявяваме нашата позиция да "съ снишаваме" до последно и казваме твърдо НЕ на перестройката и империалистическа пропаганда, която всячески се натрапва и опитва да ни отнеме най-святото - утопичния "суцялизъм". Ние твърдо държим на дружбата със "европейските другаре" и си искаме "годишната брежнева субсидия" (отменена от другара Горбачов), която е в основата на нашата принадлежност към съюза и "демократизЪма", и рента за нашия исторически принос към "циливилизацията" и социалната стабилност на народа, на "суцялизЪма" и нашето мило отечество Народна Република Гърция. Другарки и другаре, Ние твърдо "шъ" стискаме властта за благото на партията (не случайно на първо място) и народа; и "шъ шикалкавиме", и "шъ протакаме" и "шъ си мием ръцете като Пилат Понтийски" с референдуми за всяка стъпка, която е вид перестройка или заплаха за нашата власт и моралните устои на нашия икономически строй - "ПАРАЗИТИЗЪМА"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
500млрд изсраха сега още 50 млрд им приготвили да помагат.......тея верно имат по 6 дупки ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 28 rate down comment 8
vankata89
преди 8 години
Каквото и да стане гърците поне са ги усетили тези заеми в джобовете си а пък в нашата държава заемите ги усетиха политиците в техните джобове а народа ги върна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
vankata89
преди 8 години
Цирка продължава с пълна пара :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 5
nobel
преди 8 години
Играта всъщност току що започна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
На Гърция бяха обещани общо 48,1 млрд. евро от МВФ. От тези средства 16,3 млрд. евро предстоеше да бъдат платени до март 2016 г., при условие, че Атина успешно проведе втората икономическа стабилизационна програма.кви са тия суми?метеорит ли ги отнесе цунами ли помете акропола, вулкани ли изригнаха земетръс 9 по рихтер ли удари?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 2
Stone_Kold
преди 8 години
играта свърши....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
IMRO
преди 8 години
*** работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още