IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет жени получиха награди в Париж за научни постижения

Сред откритията им са нови наночастици, свръхбързи квантови компютри и магнитни материали

13:54 | 25.03.17 г.
<p>
	<em>Снимка: организаторите на инициативата</em></p>

Снимка: организаторите на инициативата

Пет жени получиха награди от L’Oreal и ЮНЕСКО за научни постижения и креативност на церемония в Париж през седмицата, съобщиха организаторите. Всяка от наградените получи по 100 хил. евро.

Кои са носителите на наградите за 2017 г.?

Проф. Навийн M. Каша (Африка и арабските страни)

Отличена за проектиране на нови наночастици, които могат да подобрят ранната диагностика. Нейната работа в аналитичната химия може да доведе до по-таргетирано и персонализирано медицинско лечение.

Проф. Мишел Симънс (Азиатско-Тихоокеански регион)

Отличена за разработване на свръхбързи квантови компютри. Нейната работа по транзистори с атомни размери може да доведе до разработката на компютри на бъдещето.

Проф. Никола А. Спалдин (Европа)

Отличена за преоткриване на магнитни материали за създаване на следващо поколение електрони устройства.  Нейните изследвания върху материалите биха могли да доведат до ново поколение компоненти за електронно оборудване.

Проф. Мария Тереза Луиз (Латинска Америка):

Отличена за откриването на нов вид небесно тяло (нещо средно между звезда и планета), скрито в мрака на вселената. Нейните наблюдения върху кафявите джуджета биха могли да отговорят на вечния въпрос има ли живот на други планети. 

Проф. Женен Бао (Северна Америка):

Отличена за изобретяването на електронни материали, вдъхновени от човешката кожа. Нейните изследвания върху гъвкави, разтегливи и проводими материали може да подобрят качеството на живот на пациенти с протези.

Наградите се раздават за 19-и път, а церемонията бе открита от Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, в присъствието на международния научен елит.

В България в момента тече националното издание на програмата. Три стипендии от по 5 хил. евро всяка ще бъдат връчени на края на конкурса на три българки учени. Цялата информация за програмата и кандидатстването е налична на zajenitevnaukata.bg

Авторите на идеята за наградите коментират, че 150 години след раждането на Мария Кюри все още само 28% от изследователите в света и 3% от носителите на Нобелови награди са жени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още