IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на чистата питейна вода - 150 млрд. долара на година

Светът трябва да увеличи четирикратно годишните разходи за осигуряване на безопасна за консумиране питейна вода

21:12 | 28.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Страните трябва да увеличат четирикратно годишните разходи за осигуряване на безопасна за консумиране питейна вода и за канализация до 150 милиарда долара. Тези усилия ще допринесат за намаляване на заболяванията при децата и на смъртните случаи, като същевременно ще стимулират икономическия растеж. Това мнение изрази Световната банка в доклад, разпространен днес и цитиран от Ройтерс.

Милиони хора сега са в капана на бедността заради недостатъчните доставки на чиста питейна вода и заради недостига на канализационна система, каза Гуангзъ Чън, високопоставен директор в Световната банка, отговарящ за практиките в областта да водоснабдяването. Необходими са повече ресурси, които да бъдат насочени към най-уязвимите райони, за да се запълнят пропуските и да се подобри качеството на водата и на канализационните услуги, допълни той.

Над три четвърти от хората без доставки на питейна вода живеят в селски райони, където само 20 процента от хората имат достъп до подобрена канализация. В градовете е три пъти по-малко вероятно бедните хора да имат достъп до питейна вода, отколкото хората, живеещи в по-богатите райони.

В документа се отбелязва още, че в някои страни водата от крановете е по-негодна за пиене отколкото водата от езерата, например.

В доклада се призовава за по-голямо участие на частния сектор в доставките на питейна вода за градовете, където е по-лесна възвръщаемостта на направените разходи, предаде БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още