IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Митов: Има риск от бежанска вълна и внос на терористи заради конфликта в Ирак

До критичната ситуация се е стигнало заради нерешителните действия на западните сили в Сирия, твърди министърът на външните работи

13:56 | 19.08.14 г. 8
Д. Митов: Има риск от бежанска вълна и внос на терористи заради конфликта в Ирак

"Ирак не е далеч от нас. Бежанската вълна, която може да тръгне оттам, заплашва директно външните граници на ЕС. Спомняте си реакцията в България, когато стана въпрос за бежанци от Сирия. Представете си нещо удвоено или дори по-сериозно." Това каза министърът на външните работи Даниел Митов пред БНР.

Според него до критичната ситуация в Ирак се е стигнало заради нерешителните действия на западните сили в Сирия през последните 3 години.

„Пасивността на западната общност в Сирия и страхът да се намеси по-сериозно там доведе до ситуацията в момента. За това няма извинения. Реагира се късно, но по-добре да се реагира сега и бойците на "Ислямска държава" да бъдат изтласкани обратно, след което да се мисли как да бъдат изолирани и с тях да се конфронтират и на територията на Сирия“, коментира Митов.

Според него в момента има риск както от бежанска вълна, така от внос на терористи. На страната на "Ислямска държава" се бият хора, привлечени от  Европа, целия Близък изток и Северна Африка, допълни той.

Митов отбеляза, че много европейски страни са обещали безвъзмездна военна помощ на Ирак.

Европа трябва да се държи като единна и солидарна общност по отношение на наложените от Русия санкции, категоричен е Митов по повод спрения внос на селскостопански стоки от ЕС.

„Има насрочено заседание на Съвета на земеделските министри, на което ще бъдат обсъдени санкциите, наложени от Русия и ще има и компенсации. Все още нямаме представа в какви размери ще бъдат. Трябва да се оцени много точно какви ще бъдат загубите за българските земеделски производители, но националният интерес тук трябва да бъде защитен. Ще продължим да настояваме Украйна да не налага санкции спрямо Русия, без те да са съгласувани с европейските партньори“, коментира той.

Засега според него няма опасност от спиране на руския газ през Украйна, а преговорите в Берлин от края на миналата седмица дават надежда за решаване на конфликта в Украйна и избягване на допълнителни санкции срещу и от Русия.

„Проектът "Южен поток" е замразен не защото не е полезен, а защото сделките, подписвани по изграждането му, са проблемни. Трябва да се направи пълна ревизия какво е подписвано и с кого, изпълнени ли са процедурите“, каза още той.

Според Митов България разполага с огромен ресурс в лицето на Кристалина Георгиева и той се надява всеки българин с влияние в ЕП да помогне за избирането ѝ за еврокомисар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 32 rate down comment 0
kane
преди 9 години
А климатичните промени никой ли не ги забелязва!"Конфликта в Ирак" е от 20 години!?! МоляФашизма и климатичните промени са най-големите гонители на хора
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 32 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
човека е най вредното от всички животни, нищо тя земята ше ни потърпи още малко, ние кво сме за нея няколко стотин хиляди години еволюция и динозаврите са били бая милиони години, но за два дена черта и всичко се трие, та така и с нас ше види земята кво що ше ни погледа сейра и после черта, докато не създаде такова животно което да живее в хармония с природата, не може ние да казваме на природата кво да прави и да местим реки и планини, след като тя ни е създала ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 33 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
...И там да оцапаме? Но, мерси !Чисто или мръсно си го правим ние. Да се смилим над Природата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
ми май кат гледам ше съберем някой лев и ше тряя да напуснем континента, някъде където няма шистови газове, фейсбуци, араби с бомби в гащите и долари, че само простотия, ше се насочим към някое село в Непал, да гасим луната вечер с орлите и тва е на чист въздух и бистра водица ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 9 години
Много точно си го е казал тоз лемур! Да не мслиш, че насищането на Европа с ислямисти е спонтанен, неконтролиран процес? Бедна ви е фантазията какво бъдеще са замислили задокенските ви съюзници за Европа...!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 35 rate down comment 0
michaelis
преди 9 години
..... "и внос на терористи заради конфликта в Ирак " .... еее добре бе, не знам дали е в автора на статията или тоя наистина го е казал, ако го е казал наистина, няам думи ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 9 години
"До критичната ситуация се е стигнало заради нерешителните действия на западните сили в Сирия, твърди министърът на външните работи"Къде ги намират такива *** за министри на външните работо бреее... Или нас ни мислят за ***....??? Може би се е очаквало, че след 25 години преход в България трябва да е останал само такъв матрял, дето да рупа подобни тези без проблеми...?Аз пък мисля, че ако западните сили бяха действали в Сирия решително, както в Ирак и Либия, сега Ислямската държава щеше да се разполага на териториите и на трите. Да не споменаваме и Египет, където военните в последния момент спасиха положението, въпреки заканите и критиките на демократичните западни сили и Турция...!!!УжасТ, ужасТ, г-жа Петрова! Ла^йно в коридора! Некъв тука за руски *** нещо пелтечеше...!!! Да ви се^рем и на западните сили, и на западните ценности!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 0
Pyramid
преди 9 години
"Д. Митов: Има риск от бежанска вълна и внос на терористи заради конфликта в Ирак "...А какво е митото за внос бежанци и как се плаща? На кило, на бройка или как?Страхотно ме кефи терминологията :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още